2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Cijene i dalje divljaju, građani kupuju manje količine hrane

Ne postoje naznake da će doći do stagnacije cijena roba i usluga. Vlada Republike Srpske namjerava akutno pomoći socijalno najugroženijima, ali sve više je građana u stanju socijalne potrebe. Analitičari smatraju kako je vlada interventnom nabavom samo utjecala na rast cijena.

Cijene na banjačkoj tržnici u odnosu na markete su niže i kako pristiže seznosko voće i povrće i dalje će padati. Međutim, i pad kupovne moći je osjetan, pa građani kupuju manje količine hrane.

“‘Počeli smo na kašiku prodavati, propast prava, a najgore su nam ove što dođu sa naduvanim ustima, one najviše kukaju kako je skupo, nije im skupo da naduvaju usta za 400 KM, ili naprave ona čudesa od japanskih i kineskih obrva…’

‘Kupuju ljudi, imate socijalni raspon kao u svemu, oni koji imaju, više kupuju kao i do sad, ljudi sa manje primanja kupuju takođe, ali manje količine…’

‘Prestala sam bilo šta da poredim, kad se mora kupim, koliko mogu, a cijene su tu i tamo…'”, kažu trgovci i građani.

Niže cijene na tržnici ne prate cijene u marketima tako da za brašno, ulje, meso više niste sigurni koja je cijena na dnevnom nivou. Vlada Republike Srpske kao trenutnu mjeru koja će parirati poskupljenjima vidi u akutnoj pomoći socijalno najugroženijima.

“Očekuje nas vrlo brzo, u narednih dva mjeseca, žetva žitarica, tad ćemo imati ozbiljnije rezerve za RS. Već je dat nalog da se iz onih rezervi koje smo do sada nabavljali, 1.000 tona putem mlinarske industrije RS, da se pretvori u brašno i da se putem pekarske industrije i Crvenog krsta doznači određena količina kuhinjama, a druga količina onim građanima koji su u statusu socijalne potrebe, tu će pored brašna biti i ulje, konzervirana hrana…”, kaže Radovan Višković, premijer RS.

Međutim, interventne nabavke vlade nisu bile dobar potez, smatraju analitičari. Doprinijela je tome i pretjerana kupovina, ali i lov u mutnom prodavaca.

“Oni koji nas snabdijevaju gledaju priliku da malo više zarade, jedna od stvari koja je doprinjela rastu cijena je interventna kupovina koju je uradila vlada, jer je time dolila ulje na vatru”, navodi analitičar Zoran Pavlović.

Analitičari ocjenjuju da se moralo nešto uraditi kada je u pitanju stočna hrana u dogovorima sa Srbijom i Turskom, jer smo već došli u situaciju da imamo i konstatno povećanje cijena mesa.

“Vjerujem da ćemo pokušati, ako ništa drugo da iznivelišemo ova povećanja cijena jer postoji nesrazmjeran rast na svjetskom tržištu svih sirovina i repromaterijala koji su nepohodni u proizvodnji hrane za životinje”, ističe Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Vlada, međutim, ne može nivelisati rast cijena nafte, pa je na pumpama u RS dizel i dalje iznad 3 marke. Pozitivno, za sada, je to što cijena električne energije za domaćinstva neće rasti.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU