CIK BiH imenovao rukovodstvo Glavnog centra za brojanje

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, pored ostalog, imenovala direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za 2. oktobar. Za direktora je imenovan Goran Mišković, a zamjenici direktora su Ermin Kos, Adi Agić i Bojan Simović.

Primljena je k znanju i informacija o obradi prijava za glasanje izvan BiH. Prema informaciji, obrada prijava je pri kraju, i do sada uslove za glasanje izvan BiH ispunjava oko 68.000 birača.

Danas je Centralna izborna komisija BiH usvojila Izvještaj o realizaciji edukacije i informiranje birača izvan BiH. Naime šest timova je u junu i julu posjetilo 15 diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Evropi.

Centralna izborna komisija BiH je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ove posjete organizirala u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Osim edukacije birača izvan BiH cilj navedenih aktivnosti je bio i provjera uslova za otvaranje biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se za ove izbore povećao interes za glasanje u DKP-ima.

Centralna izborna komisija BiH je izrazila zahvalnost Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu na donošenju Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. U vezi sa navedenom odlukom usvojeni su i zaključci prema kojim se zadužuju službe u Sekretarijatu CIK BiH da provedu određene aktivnosti do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH je naglasio da je gospodin Schmidt obavio konsultacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH, što je izuzetno bitno, jer sva rješenja koja se donesu trebaju biti i provodiva. 

“Ova rješenja su itekako provodiva i ova Centralna izborna komisija BiH ima kapacitet da ih provede”, istakao je Arnautović, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU