16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Sloveniju razbjesnila karta ‘Velike Mađarske’ na Twitteru Orbanove vlade!

Slovenija je u petak kao provokaciju osudila povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu “Velike Mađarske” i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

-Slovenija osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama – objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične  provokacije iz Italije u petak reagirao i predsjednik Slovenije Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, stoji u priopćenju njegova ureda.

- Oglašavanje - sloveniju razbjesnila karta 'velike mađarske' na twitteru orbanove vlade!

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Slovenije Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije “ni europsko ni miroljubivo”.

Objaviti takvu kartu je kao da je netko Sloveniju ubo nožem u samo srce te da bi na takve provokacije trebala odlučnije reagirati i slovenska desnica, čega se je do sada ustezala.

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tijekom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih uglednika, medijskih osobnosti i povjesničara.

(FENA) M.K.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima