CIK BiH o provedbi posrednih izbora

 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, pored ostalog, razmatrala Izvještaj o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona.

Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH iz Skupštine Tuzlanskog kantona bira se deset delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući pet iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, tri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Na osnovu rezultata posrednih izbora iz reda bošnjačkog naroda iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su: Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić i Izen Hajdarević dok će peti mandat biti dodijeljen žrijebom. U žrijebu učestvuju kandidatska lista Asmira Hasića i kandidatska lista Damira Šišića.

Jedan mandat iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona će takođe biti dodjeljen žrijebom, a žrijebat će se kandidatske liste Borisa Krešića i Silve Banović.

Na osnovu rezultata posrednih izbora iz reda srpskog naroda iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su Slađan Ilić i Žarko Vujović. Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz reda srpskog naroda popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH – navode iz CIK-a BiH.

Na osnovu rezultata posrednih izbora iz reda Ostalih iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrana je Sandra Imširović.

Rezultate posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Centralna izborna komisija BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila kandidatske liste iz tri  kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda PFBiH  i to iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Kantona 10.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupštine Srednjobosanskog kantona, dok su kandidatske liste iz  Unsko-sanskog kantona dostavljene danas.

Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila i kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske – navodi se u saopćenju.

FENA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU