CIK BiH ovjerio 733 kandidatske liste, 78 vraćeno na doradu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrajući izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Općim izborima 2022. godine počela proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je 828 kandidatskih listi (uključujući i 17 neovisnih kandidata) na kojima se nalazi 7.291 kandidat.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 733 kandidatske liste sa ukupno 6.462 kandidata koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 78 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo).

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, će biti obavješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 19. jula ove godine, do 16 sati otklone nedostatke.

Napominjemo javnost da je rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja do 18. avgusta.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU