CiK podnio tužilaštvima 95 prijava od raspisivanja Općih izbora 2022.

Od raspisivanja Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini 4. maja, Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela je nadležnim tužilaštvima 95 prijava zbog osnovane sumnje o počinjenju krivičnih djela, a od toga 51 prijavu u periodu od 12. do 15. decembra protiv političkih subjekata jer je prilikom provjera u potpisima podrške birača pronašla imena umrlih osoba.

  • Podsjećamo da je Centralna izborna komisija BiH, zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića, po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH. Takođe, sve informacije koje je Centralna izborna komisija BiH primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova, dostavljene su putem prijava nadležnim tužilaštvima – saopćeno je iz CIK-a.

Iz te institucije napominju da kontinuirano analiziraju sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti.

Za biračke odbore i općinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a u onim slučajevima kad se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom, biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu.

Centralna izborna komisija BiH primila je 13 rješenja od Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim se odbacuju kao neutemeljene pritužbe Centralne izborne komisije BiH izjavljene na naredbu o neprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora angažiranih na biračkim mjestima na Lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2020. godine.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da nema osnova sumnje da su prijavljeni počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret niti neko drugo kazneno djelo, na što Tužilaštvo pazi po službenoj dužnosti.

U vezi s prijavama podnesenim nadležnim tužilaštvima protiv članova biračkih odbora, a nakon održanih Lokalnih izbora 2020. godine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je do sada primila obavijesti samo iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj, u kojima je navedeno su podigli 48 optužnica.

Povodom upita koje Centralna izborna komisija BiH prima od članova biračkih odbora angažiranih na Općim izborima 2022. godine u vezi sa isplatom naknada za njihov rad, CIK obavještava da je nakon provedenih administrativnih procedura u novembru uplaćeno općinskim/gradskim izbornim komisijama, odnosno početkom decembra za općine Tomislavgrad i Velika Kladuša, koje su u obavezi da izvrše uplate na račune članova biračkih odbora.

CIK moli sve članove biračkih odbora kojima dosad nisu uplaćene naknade da se obrate nadležnoj općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji, saopćeno je iz CIK-a.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU