-2.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Ford ukida 12.000 radnih mjesta u Evropi

Američki proizvođač automobila Ford ukinut će 12.000 radnih mjesta u Evropi do 2020. godine, kako bi svoje poslovanje vratio na staze profita.

Kako je saopćeno iz ove kompanije u četvrtak, već je obustavljena proizvodnja u tri Fordove fabrike u Rusiji, u toku je zatvaranje fabrika u Francuskoj i Velsu, a smanjen je broj smjena u fabrikama u Španiji i Njemačkoj.

Smanjenje broja zaposlenih, koje će pogoditi 12.000 radnika u pogonima u potpunom vlasništvu Forda, ali i u mješovitim poduzećima te kompanije u Evropi, bit će realizirano prvenstveno kroz program dobrovoljnog odlaska radnika, prenosi agencija Reuters.

Ford smanjuje ukupan broj pogona u Evropi na 18, jer reorganizira svoje poslovanje u tri odjeljenja: komercijalna vozila, putnička vozila i uvoz Fordovih vozila kao što je Mustang.

– Razdvajanje zaposlenih i zatvaranje proizvodnih pogona su najteže odluke koje smo donijeli. Kompanija će svim uposlenicima pružiti podršku za ublažavanje posljedica – kazao je Stuart Rowley, predsjednik Forda Evropa.

Izazovi investiranja u električna, hibridna i autonomna vozila, dok se istovremeno moraju izvršiti popravke motora kako bi se zadovoljili novi propisi o čistom zraku, primorali su proizvođače automobila u cijelom svijetu da smanje fiksne troškove i pojednostave svoje portfelje modela, prenosi Al Jazeera.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima