Cilj provjeriti preko 7.000 diploma u SBK

Povodom objava u medijima koji se odnose na provjeru diploma zaposlenika u javnim institucijama u SBK, danas je organizovana press konferencija Tima Vlade za sprečavanje korupcije.

Kako je navedeno, 2019. Godine podnesena je inicijativa Vladi i ministarstvu obrazovanja kantona da se provede postupak revizije diplome, te je podržana iste godine i donesen zaključak. Ono što je bitno naglasiti jeste, da su zaključkom zaduženi svi rukovodioci kantonalnih ministarstava, javnih preduzeća i ustanova da pokrenu navedeni postupak.

Plan je da se provjeri 7.064, a do sada je provjereno 5.145.  Postoji sumnja da je krivotvoreno 50.

Revizija se odvijala i dalje odvija na dva načina: Inspektorat ministarstva obrazovanja neposrednim nadzorom u obrazovnim ustanovama provjerava diplome, a provjere se traže I od drugih nadležnih instituacija u zemlji.

Bitno je naglasiti da je ovo proces koji traje, te će biti I dalje nastavljen, budući da zaposleni odlaze u penziju, I dolaze novi na pozicije. Ovo je jedan od dokaza da će na pozicijama od sada biti prije svega obrazovani I sposobni ljudi, a ne podobni po raznim osnovama.

Video pogledajte u vijestima na Kanalu 6!

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU