Naida Hota Muminović za TVSA: O smjernicama za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama

Dokument “Smjernice za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama” izradila je Radna grupa koju je Ministarstvo oformilo u junu 2023. godine nakon nemilih događaja u školama u državi i regiji.

Naida Hota-Muminović, Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, navodi da su u Kantonu Sarajevo intenzivno radili na sekundarnoj prevenciji od 2019. Godine kada je usvojen pravilnik o prepoznavanju neprihvatljivih oblika ponašanja, evidentiranju istih, te o pružanju brige i podrške djetetu kada se detektuje da je dijete u riziku.

“Važno je istaknuti da su na sadržaju Smjernica radili predstavnici Tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, službi socijalnog rada, stručnjaci za mentalno zdravlje i sigurnost. Ovaj dokument predstavlja hodogram postupanja i oslanja se na najefikasnije prakse u ovoj oblasti. S obzirom na iznimnu važnost sigurnosti učenika i školskih zajednica, ključno je da svi direktori, kao i ostali zaposlenici u školama i učenici budu potpuno upoznati s procedurama i postupcima u slučaju hitnih situacija”, istaknula je ministrica Hota-Muminović u obraćanju direktorima.

U narednom periodu u planu je rad na provedbi Smjernica u svim školama Kantona Sarajevo. Pored redovne komunikacije sa svim uposlenima, Ministarstvo već radi na izradi programa obuke kako uposlenika obrazovnih institucija, tako i ostalih grupa u našem društvu koji mogu dati svoj doprinos u stvaranju još sigurnijeg okruženja za svu djecu.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU