8 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Čoliću četiri godine zatvora zbog surovosti tokom napada na novinara BN TV

  ()

  Marko Čolić (32) osuđen je danas na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara iz Banje Luke Vladimira Kovačevića, a sudsko vijeće Okružnog suda smatra da je kazna odgovarajuća s obzirom na to da je prilikom izvršenja tog krivičnog djela ispoljena surovost na javnom mjestu, što je izazvalo uznemirenje javnosti.

  Pedsjednik Sudskog vijeća Branimir Jukić je podsjetio da se za ubistvo može izreći najmanja kazna od pet godina, a za pokušaj ubistva i manja.

  – Zbog toga smo cijenili da je kazna od četiri godine dovoljna – kazao je on obrazlažući presudu, u kojoj je navedeno i da je utvrđeno da na teleskopskoj palici, kojom su Kovačeviću nanesene teške tjelesne povrede, postoje Čolićevi DNK tragovi.

  Jukić je potvrdio da je na presudu moguće podnijeti žalbe, što je odbrana i najavila.

  Čolićev advokat Gordan Jovišević je izrazio nezadovoljstvo presudom te tvrdi da je donesena na nezakonitim dokazima.

  – Sud ne može suditi na osnovu nezakonitih dokaza, a oni koji postoje ne potvrđuju da je moj branjenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret – tvrdi Jovišević.

  Protiv je produženja pritvora njegovom branjeniku te smatra da za to nema osnova.

  – Kao razlog za pritvor Sud je naveo veliki broj medija koji prisustvuju suđenju. Takvo objašnjenje do sada nije zabilježeno, a sud je to naveo kao jedini razlog za pritvor – rekao je Jovišević nakon izricanja presude.

  Novinarka Milkica Milojević je izrazila nezadovoljstvo, jer, kako kaže, još nema ozbiljnog pokušaja da se otkriju motivi pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, niti nalogodavci.

  Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je 27. decembra prošle godine optužnicu protiv Marka Čolića iz Banja Luke zbog postojanja osnovane sumnje da je, zajedno sa osumnjičenim Nedeljkom Dukićem, počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

  Suđenje je počelo u februaru ove godine.

  Drugoosumnjičeni Dukić se nalazi u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

  Vladimir Kovačević je fizički napadnut u Banjoj Luci 26. augusta. Pretučen je u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO