Covid-19 može utjecati i na probavu, evo koji su simptomi

S obzirom na to da je drugi val koronavirusa potaknut različitim mutacijama, sada se javljaju i neki drugi simptomi

Probavni problemi i komplikacije također su zabilježeni kod mnogih pacijenata s covidom-19. Pojedinci su se žalili na brojne gastrointestinalne probleme, čak i nakon što su se oporavili, zbog čega je važno otkriti kako covid-19 utječe na gastrointestinalni trakt.

Covid može utjecati i na probavu
Iako je covid-19 prvenstveno respiratorna bolest, može utjecati na različite dijelove našeg tijela. Osim što utječe na pluća, ona također može izazvati gastrointestinalne komplikacije. Prema istraživanju Lanceta početkom prošle godine, samo je jedan od 41 pacijenta primljenog u bolnicu u kineskom Wuhanu prijavio proljev kao simptom covida-19, dok je 98 posto pacijenata prijavilo vrućicu.

Međutim, u lipnju 2020. godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je proljev, mučninu i povraćanje kao simptome covida-19. To pokazuje da sve veći broj pacijenata ima i gastrointestinalne simptome koronavirusa.

Dok virus SARS-CoV-2 ulazi i inficira dišne putove, uzrokujući kašalj, otežano disanje i nedostatak daha, virus se također može vezati i za ACE2 receptore koji se nalaze u staničnim membranama stanica koje oblažu mnoge organe, uključujući gastrointestinalni trakt.

Iako je potrebno više istraživanja koja bi pokazala kako covid.19 utječe na zdravlje crijeva, postoje različiti pokazatelji gastrointestinalnih infekcija uzrokovanih virusom. Simptomi gastrointestinalnih problema mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali neki od njih široko su rasprostranjeni među covid pacijentima. Evo koji su najčešći gastrointestinalni simptomi koji se povezuju s covidom.

Proljev i bolovi u trbuhu
Istraživanje je pokazalo da se kod svakog petog bolesnika s covidom javlja želučani poremećaj uzrokovan proljevom ili bolovima u trbuhu. Također, određene studije pokazale su da pacijentima s koronavirusom koji razviju ove simptome treba više vremena da filtriraju virus iz svojih tijela.

Gubitak apetita
Covid-19 može utjecati i na prehrambene navike. Ako osoba zbog infekcije izgubi osjetilo njuha i okusa, moguće je da će izgubiti i apetit. Prema istraživanju provedenom u Kini, 80 posto pacijenata s covidom-19 prijavilo je i gubitak apetita.

Mučnina
S obzirom na to da osobe s gastrointestinalnim problemima pate od gubitka apetita i određene nelagode u crijevima, to često može potaknuti mučninu i povraćanje. Prema istraživanju provedenom u Wuhanu, kod 10 posto bolesnika s covidom pojavili su se mučnina i proljev dva dana prije nego što se javila temperatura.

U slučaju da imate bilo koji od simptoma i imate temperaturu, kašalj i umor, trebali biste se testirati na koronavirus, savjetuje Times of India. Dok ne dobijete rezultat testa, trebali biste se izolirati od drugih osoba i slijediti sve preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa. (N1)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU