Crna Gora/ Produžena samoizolacija na 21 dan


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore juče je odlučilo da izmijeni naredbe koje se odnose na karantin i samoizolaciju osobama koje su bile ili se sumnja da su bile u kontaktu sa osobama oboljelim od korona virusa ili sa osobama za koja postoji sumnja da su oboljela.

Tako je mjera samoizolacije produžena sa 14 na 21 dan.

Mjera samoizolacije se, prema novoj naredbi, određuje u trajanju od 21 dan osobama koje su bile ili se sumnja da su bile u kontaktu sa osobama oboljelim od novog korona virusa ili sa osobama za koje postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti.

“Do ozdravljenja, a najmanje 21 dan osobama koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi korona virus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti”, kaže se u naredbi.

U trajanju do navršenih 21 dan od dijagnostifikovanja bolesti osobama koje su bile na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima KOVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore i imaju negativan rezultat testa prije isteka perioda od 21 dan od dana dijagnostikovanja infekcije (prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2).

U trajanju do dobijanja jednog negativnog rezultata testa, ali ne kraće od 21 dan od dijagnostifikovanja bolesti, osobama koje su bila na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak i imaju pozitivan rezultat kontrolnog testa, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima KOVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ističe se da na snazi ostaje i mjera obaveznog smještaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima KOVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH od 29.juna moguć je uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 48 sati. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

IZVOR: Nezavisne

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU