-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Crnoj Gori nedostaje sezonaca, potrebno više od pet hiljada radnika

  Na Hrvatskom Jadranu tokom ljeta je na sezonskim poslovima angažirano 105 radnika iz Crne Gore, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova koje prenosi portal crnogorskog Javnog servisa RTCG, upozoravajući da znatan broj sezonaca nedostaje i Crnoj Gori.

  Državljani Crne Gore su najviše u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

  - Oglašavanje -

  Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje i Crnoj Gori, pa je crnogorski zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko tri tisuće, na ukupno 18.135 radnika.

  “Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Crnogorci neće raditi, jer su plaće male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti”, kaže predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

  Prosječna plaća sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura. Procjene crnogorske Vlade su da tokom godine toj zemlji treba oko 20 hiljada sezonaca, javlja Hina.

  Stoga je Ministarstvo rada i socijalne skrbi u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju “Zaposlimo domaće”, čiji je cilj angažiranje domaće radne snage tokom ljetne turističke sezone.

  Prošlih godina tokom ljeta sezonski je radilo 10 hiljada radnika Crne Gore, dok je cilj da ih ove godine bide oko 11 hiljada.

  U Budvi je, primjerice, ljeti angažirano najviše sezonskih radnika iz inostranstva, više od pet hiljada. Pored Crnogoraca radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

  GOSTIJU VIŠE, UGOSTITELJI NEZADOVOLJNI

  Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju srpnja u toj zemlji boravilo je gotovo 200 hiljada turista, što je 13 posto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

  No, iznajmljivači tvrde da su turistički dolasci prepolovljeni te da statistika pokazuje samo bolju naplatu boravišne takse.

  S druge strane, vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima. Za predsjednika crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića dobra popunjenost i rast broja turista koji borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima su rezultat dobrog poslovanja crnogorskih hotela.

  “U hotelima s pet zvjezdica imamo 150 ili 180 kreveta više nego prošle godine. U objektima s četiri zvjezdice je isto tako, ali su kreveti uglavnom u manjim hotelima popunjeni. Hotelijeri očigledno znaju napuniti svoje kapacitete”, kaže Radulović.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO