Crveni križ BiH pokrenuo akciju pomoći stanovnicima Albanije

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine u duhu solidarnosti a na osnovu svoje koordinirajuće uloge u humanitarnom radu je, povodom zemljotresa koji je pogodio Albaniju, aktiviralo žiro račun na koji svi zainteresovani građani, vladine institucije, privredni subjekti i svi drugi subjekti iz Bosne i Hercegovine mogu uplaćivati sredstva i na taj način pomoći u saniranju posljedica ove nesreće. Broj žiro računa Društva Crvenog krsta/križa BiH je 140-101-00258863-26 Sberbank BH d.d. Sarajevo, sa naznakom „pomoć stanovnicima Albanije“.

Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Albanije, koji je od početka aktivan u pružanju prve pomoći, psiho-socijalne podrške i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu, i konstantno prisutan na terenu.

Zemljotres jačine 6.4 pogodio je Albaniju u 4.00 sata 26.11.2019. godine, na dubini od 20 kilometara i centriran 30 kilometara zapadno od Tirane. Najugroženija mjesta su priobalni grad Drač i Thumane, u blizini epicentra. Vlasti navode kako je ovo najsnažniji zemljotres u posljednih 30 godina koji je pogodio Albaniju.

Najmanje 16 osoba je poginulo i više od 600 povrijeđeno. Spasilački timovi rade na terenu kako bi oslobodili ljude za koje se vjeruje da su zablokirani u Draču i Thumane, gdje je srušeno nekoliko zgrada uključujući hotele i apartmane. Škole su zatvorene na dva dana.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne I Hercegovine je pozivajući se na svoj mandat, kontaktiralo Crveni krst Albanije odmah nakon zemljotresa izražavajući saučešće za stradale i ponudilo pomoć i podršku. U kontinuitetu se prate njihove aktivnosti, kao i djelovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji zajednički koordiniraju i realizuju pružanje pomoći.

Aktiviranje žiro računa je način da i građani i privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i naša organizacija iskažu solidarnost i humanost sa ugroženim stanovnicima Albanije. Tako je i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, kroz svoju strukturu za pomoć stanovnicima Albanije opredijelilo 10.000 eura, a ovim putem pozivamo i ostale da daju svoj doprinos, shodno mogućnostima. Ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoći, naša organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima.

Pozivom na 090 291 032 donirate 2,00 KM za nastradale u zemljotresu u Albaniji…

crveni križ bih pokrenuo akciju pomoći stanovnicima albanije

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU