11.6 C
Sarajevo
Petak, 12 kolovoza, 2022

Crveni križ BiH pokrenuo akciju pomoći stanovnicima Albanije

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine u duhu solidarnosti a na osnovu svoje koordinirajuće uloge u humanitarnom radu je, povodom zemljotresa koji je pogodio Albaniju, aktiviralo žiro račun na koji svi zainteresovani građani, vladine institucije, privredni subjekti i svi drugi subjekti iz Bosne i Hercegovine mogu uplaćivati sredstva i na taj način pomoći u saniranju posljedica ove nesreće. Broj žiro računa Društva Crvenog krsta/križa BiH je 140-101-00258863-26 Sberbank BH d.d. Sarajevo, sa naznakom „pomoć stanovnicima Albanije“.

Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Albanije, koji je od početka aktivan u pružanju prve pomoći, psiho-socijalne podrške i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu, i konstantno prisutan na terenu.

Zemljotres jačine 6.4 pogodio je Albaniju u 4.00 sata 26.11.2019. godine, na dubini od 20 kilometara i centriran 30 kilometara zapadno od Tirane. Najugroženija mjesta su priobalni grad Drač i Thumane, u blizini epicentra. Vlasti navode kako je ovo najsnažniji zemljotres u posljednih 30 godina koji je pogodio Albaniju.

Najmanje 16 osoba je poginulo i više od 600 povrijeđeno. Spasilački timovi rade na terenu kako bi oslobodili ljude za koje se vjeruje da su zablokirani u Draču i Thumane, gdje je srušeno nekoliko zgrada uključujući hotele i apartmane. Škole su zatvorene na dva dana.

  U BiH registrovano 811 novih slučajeva zaraze, preminule 34 osobe

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne I Hercegovine je pozivajući se na svoj mandat, kontaktiralo Crveni krst Albanije odmah nakon zemljotresa izražavajući saučešće za stradale i ponudilo pomoć i podršku. U kontinuitetu se prate njihove aktivnosti, kao i djelovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji zajednički koordiniraju i realizuju pružanje pomoći.

Aktiviranje žiro računa je način da i građani i privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i naša organizacija iskažu solidarnost i humanost sa ugroženim stanovnicima Albanije. Tako je i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, kroz svoju strukturu za pomoć stanovnicima Albanije opredijelilo 10.000 eura, a ovim putem pozivamo i ostale da daju svoj doprinos, shodno mogućnostima. Ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoći, naša organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima.

Pozivom na 090 291 032 donirate 2,00 KM za nastradale u zemljotresu u Albaniji…

crveni križ bih pokrenuo akciju pomoći stanovnicima albanije

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU