13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Crveni križ Federacije BiH: Kontejneri i kuće postavljeni, misija u Hatayu i Kahramanmarasu uspješno zavšrena

U Kahramanmarasu postavljena su 33 stambena kontejnera sa pratećom opremom i osam montažnih kuća, iz drugog konvoja humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije BiH.

Donacija u vrijednosti od oko 510.000 KM, pored ostalog sadrži i šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima sakupljala na osnovu potreba Turskog Crvenog polumjeseca (TCP).

Podjestimo, sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti od 500.000 KM, a toku je priprema za treći konvoj koji će činiti higijenski setovi za žene i djevojke prikupljani tokom martovske kampanje NISTE SAME.

Delegacija Crvenog križa Federacije BiH predvođena predsjednikom i generalnim sekretarom Huseinom Kličićem i Namikom Hodžićem tokom svog boravka u Turskoj posjetila je područja koje je pogodio zemljotres – Gaziantep, Hatay i Kahramanmaras gdje su održali niz sastanaka sa zvaničnicima Turskog Crvenog polumjeseca.

Tako su se u Gaziantepu susreli sa direktorom za međunarodnu saradnju CPT Alperom Ulucom, u Hatayu sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija TCP u Hatayu te u Kahramanmarasu sa direktorom za međunarodnu politiku i partnerstva TCP, Kaan Sanerom.

Razgovarano je o trenutnim humanitarnim operacijama koje vodi Turski Crveni polumjesec u zbrinjavanju stanovništva koje je ostalo bez svojih domova nakon katastrofalnih posljedica od zemljotresa, kao i neophodnoj vrsti pomoći i potreba koje mogu pružiti Nacionalna društva u okviru Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Domaćini susreta su, pored iskrene zahvale na značajnoj pomoći strukture Nacionalnog društva BiH, Općine Kalesija, kompanije Magnet trade, velikog broja građana, institucija, preduzeća i ustanova iz Bosne i Hercegovine, istakli da su Turskoj najveća potreba privremeni stambeni objekti (kontejneri i montažne kuće).

S druge strane, predstavnici delegacije iz Bosne i Hercegovine su istakli da, pored nastavka prikupljanja pomoći u svrhu nabavke i isporuke montažnih objekata, mogu ponuditi i svoje ljudstvo, odnosno obučene timove za brzi odgovor u kriznim situacijama, timove za psihosocijalnu podršku, te timove za pripremu i distribuciju toplih obroka. Podsjetimo, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovnitšvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU