11.1 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

Čubrilović-Matvijenko: Rusija poštuje Dejtonski sporazum

BANJA LUKA , 21. maja (FENA) – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Moskvi s predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skuštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko o pitanjima međuparlamentarne saradnje i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa.

Valentina Matvijenko rekla je da Rusija pažljivo pravi događaje koji se odvijaju u tom bh.entitetu i da je veoma zainteresovana za dalju saradnju, uključujući i onu na parlamentarnom nivou, saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

– Cijenimo prijateljske i konstruktivne odnose uspostavljene između naših naroda – rekla je ona.

Na sastanku je istaknuto da Rusija poštuje Dejtonski sporazum i da smatra “da je vrijeme da se ugasi Kancelarija visokog predstavnika, da ode strani protektor i BiH konačno bude prepuštena na upravljanje svojim demokratski izabranim liderima”.

Čubrilović je govorio o razvoju bilateralne saradnje, trgovinskih i ekonomskih veza te istakao da RS ostaje čvrsto opredijeljena za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će dosljedno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o kulturnoj saradnji, te povećanju broja studenata iz RS na univerzitetima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u RS, saopćeno je iz Narodne skupštine RS.


- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima