Čuli ste za Tiger King? Ovaj dokumentarac je trenutno najpopularnija serija

Nezavisno od toga da li ste ljubitelji true crime dokumentaraca ili ne, Netflixov Tiger King jedna je od najluđih serija koje u ovom trenutku možete da pogledate, a o tome dovoljno govore beskonačne rasprave na društvenim mrežama i podatak da se, prema statistikama stranice Rotten Tomatoes, radi o trenutno najpopularnijoj seriji koja skuplja samo najviše ocjene.

Na IMDb-u ima ocjenu 8.

čuli ste za tiger king? ovaj dokumentarac je trenutno najpopularnija serija
čuli ste za tiger king? ovaj dokumentarac je trenutno najpopularnija serija

Iako je fascinacija držanja divljih životinja nešto na što je moguće naići u svim delovima sveta, priča koju ovaj dokumentarac prati u prvom je redu karakteristična za SAD, gdje u zatočeništvu živi više tigrova nego što ih je u divljini u ostatku svijet.

Radnja prati nadrealni sukob vlasnika privatnih zooloških vrtova koji je gotovo nemoguće sažeti u jednom tekstu, jer je priča prepuna sumanutih obrata i bizarnih likova koji djeluju kao proizvod mašte scenarista.

Tigrovi, kriminal, prevare, šljokice, poligamija, ubistvo…sve je tu.

U središtu radnje je Joe Exotic, samoprozvani “entuzijasta” koji je u trenutku snimanja serije u privatnom zoološkom vrtu držao 227 tigrova. Isprva se čini kao da je riječ o izuzetno simpatičnom i harizmatičnom čoveku koji veći deo vremena djeluje kao karikatura američkog redneka, ali ispod površine krije se puno mračnija istina. Joe je oko sebe okupio ekipu podjednako bizarnih odmetnika uz čiju pomoć vodi privatni zoo, ali i privatni rat protiv Carole Baskin, svog zakletog neprijatelja kojom je bolesno opsjednut (posvetio joj je i jedan od svojih “hitova”), piše Index.hr.

Kad se priča zakotrlja, postaje jasno da je Joe narcisoidni ekscentrik i sociopata koji se spletom okolnosti našao na nišanu Baskinove, tobožnje borkinje za prava životinja koja uz podršku PETA-e čini isto što i on, ali u prvi mah djeluje normalnije od njega. Ali, i to se brzo mijenja. Ona tvrdi da je Exotic zlostavljač životinja (što i jeste) čija je jedina motivacija zarada (i to je tačno) dok on za nju tvrdi isto što i ona za njega (i u pravu je) te je sumnjiči za ubistvo supruga (sve ukazuje na to da je u pravu).

Priča svakim minutom postaje sve čudnija i čudnija, a eskalira u trenutku kada vječno naoružani i paranoični Exotic odluči da naruči njeno ubistvo.

Dokumentarna serija ujedno je i savršen prozor u svijet trgovine egzotičnim životinjama koji je prošaran korupcijom, nasiljem i organiziranim kriminalom, a tigrovi su tek roba koju članovi ovog bizarnog trougla koriste za ostvarivanje ciljeva, skrivajući se pod prozirnom maskom tobožnje ljubavi i brige za životinje. One su, nezavisno o narativu vlasnika, smještene u kavezima, korištene kao dio scenografije ili ukrasi za selfije.

U svakom slučaju, Netflix je uspeo da izbaci još jedan krimi klasik, po istinitim događajima. Neki nagađaju da je popularnosti serije dopridonijela i pandemija koronavirusa pa je Tiger King pogledalo više ljudi nego što bi to inače bio slučaj, ali to je na kraju potpuno nebitno. Ovo je serija koju morate pogledati.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU