Dodijeljene BAFTA nagrade, Jasmila Žbanić bez nagrade

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) dodjeljene su sinoć u Londonu na svečanosti bez publike zbog pandemije koronavirusa

Film “Quo Vadis, Aida” režiserke Jasmile Žbanić bio je nominiran je za nagradu BAFTA u dvije kategorije najbolji strani film i najbolja rediteljica. Na žalost, na sinoćnjoj dodjeli nagrada Žbanić nije osvojila ni jednu od pomenutih.

BAFTA nagrade
Za najbolji strani film izabran je kanadski film “Another Round” Tomasa Vinterberga.

A nagrada za najboljeg redatelja otišla je u ruke Chloe Zhao za film “Nomadland”.

Ovogodišnja ceremonija dodjele održava se a u virtuelnom izdanju zbog pandemije koronavirus.

Žbanić se u kategoriji Najbolji reditelj/ica takmičila sa Thomasom Vinterbergom, Shannon Murphy, Leeom Isaacom Chungom, Sarah Gavron i Chloe Zhao.

“Quo Vadis, Aida?” se za najbolji strani film takmičio sa ostvarenjima “Another Round”, “Dear Comrades!”, “Les Miserables” i “Minari”.

U subotu je podijeljeno devet nagrada, a film “Ma Rainey” s Violom Davis i pokojnim Chadwickom Bosemanom, osvojio je nagrade za najbolje kostime te šminku i frizuru.

Ostale nagrade osvojili su film “Rocks”, drama o djevojci na pragu punoljetnosti koja se skrbi o mlađem bratu, triler “Tenet” i “Sound of Metal”, film o bubnjaru koji ogluši.

Glumac Noel Clarke primio je nagradu za izniman doprinos britanskoj kinematografiji.

Nominacija za Oscar
Film koji govori o genocidu u Srebrenici, također nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji strani film. Film “Quo vadis, Aida?” postao je drugi film iz BiH koji se našao u utrci za ovu prestižnu nagradu. Dodjela nagrade Oscar biće 25. aprila.

Podsjetimo, u subotu je u Narodnom pozorištu održan svečani program, a Žbanić je dodijeljena nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU