ČUVARI TRADICIJE: Ferid, Hasiba, Heli ne daju da pjesma padne u zaborav

Prije 17 godina je  udruženje “Biseri sevdaha“ iz Zenice pokrenulo manifestaciju „Dani sevdaha – Vranduk“. U ambijentu živopisne stednjivjekovne tvrđave Vranduk, pred brojnom publikom, uz najbolje tumače najljepše bosanskohercegovačke narodne  pjesme sevdalinke, priliku za svoju prvu afirmaciju dobili su mladi i neafirmisani izvođači.

-Veliki broj tih mladih talenata sada su poznati i popularni. Ovdje su nagrade osvajali Mirza Selimović, Nermin Handžić, Ibro Bublin, Elmedina Laličić, Zanin Berbić i mnogi danas prisutni na vekim pozornicama – s pravom se pohvalio pokretač festivala Avdo Ismić.

U vremenu kovid pandemije festival nije održavan, ove godine je program na vrandučkoj kuli odgođen, pa su Ismić i njegove kolege iz udruženja „Biseri sevdaha“ početkom decembra priredili koncert sjećanja na lijepe trenutke prethodnih festivala, uz učešće nekih od festivalskih pobjednika.

čuvari tradicije: ferid, hasiba, heli ne daju da pjesma padne u zaborav

Da su dobri čuvari i nastavljači  tradicije, uz aplauze prisutne publike, potvrdili  su Amina Bajramović i Harun Varupa iz Zenice i Sena Habibija iz Mostara. A kao gosti, uz izuzetni ansambl „Rima bend“ nastupili su vrsne sevdalije Ferid Avdić, Hasiba Agić i Hajrudin Halač Heli.

-Najdraže mi je kad susretnem mlade koji vole sevdalinku. Jer, to je znak i potvrda da smo dobro radili i kolege iz moje generacije i ja, pa ljubav prema sevdahu prenijeli njima. Pa će sevdalinka živjeti i u budućnosti – kaže Hasiba Agić, koja je i zapjevala skupa s mladom Aminom Bajramović.

čuvari tradicije: ferid, hasiba, heli ne daju da pjesma padne u zaborav
čuvari tradicije: ferid, hasiba, heli ne daju da pjesma padne u zaborav

-A festival će dogodine ponovo u prostor kule na Vranduku – obećao je Avdo Ismić, u ime udruženja „Biseri sevdaha’.

The post ČUVARI TRADICIJE: Ferid, Hasiba, Heli ne daju da pjesma padne u zaborav appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU