Da li je opasno putovati za vrijeme koronavirusa?

Mnoge evropske zemlje ukidaju ili ublažavaju ograničenja putovanja, vrijeme je godišnjih odmora i već smo se svi dovoljno opustili da krenemo izvan granica Bosne i Hercegovine

No, pandemija koronavirusa i dalje je prisutna i poprima nove oblike i nove sojeve.

Turska, Albanija, Crna Gora, Hrvatska – ovo su aktuelne turističke destinacije ove sezone. Iako manje izbora zbog pandemije koronavirusa, anketirani građani jedva čekaju svoje ljetno putovanje.

“Putnici su sve više željni putovanja, nemamo novih najava što se tiče restrikcija zemalja u regiji i Evropi. Uglavnom je obavezan antigen ili PCR test za one koji nisu revakcinisani u periodu 15 dana prije putovanja, dok u zemlji u regiji kao što su Crna Gora i Albanija je slobodan ulazak,” rekao je zaposlenik turističke agencije Adin Ćišić.

Epidemiolozi i infektolozi upozoravaju da putovanja u vrijeme širenja novih sojeva virusa mogu biti rizična. Trenutno je koronavirus mnogo ozbiljniji, u novim oblicima u kojima dolazi i brzinom kojom se širi. Upozoravaju na pojačan oprez.

“U budućnosti se pretpostavlja da će doći do zamjene pojedinih sojeva kao što je došlo do zamjene Wuhanskog sa britanskim sojem. Isto tako se pretpostavlja da će za nekoliko mjeseci doći do zamjene britanskog soja sa delta virusom odnosno indisjkim sojem, tako da će preko 80 posto u budućnosti biti tog soja u populaciji među zaraženim,” istakao je infektolog Ednan Drljević.

Delta soj postaje sve dominantniji u susjednoj Hrvatskoj, stoga je potrebno izbjegavati županije koje su označene kao rizične, ističe Drljević.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju države da budu oprezne pri ublažavanju mjera kako ne bi poništile dobitke koje su postigle. Opasno je vjerovati u pretpostavku da su u Evropi nakon više od godinu dana svi zaštićeni i da se svijet vraća u normalno stanje, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU