Da li je u najavi novi val pandemije u BiH? Evo šta kažu stručnjaci

Novu zabrinutost u svijetu izaziva delta soj koronavirusa koji se ubrzano širi.

Države pojačavaju restriktivne mjere, pa je Australija zatvorila dijelove Sidneja, a u Izraelu je ponovno obvezna maska u zatvorenim javnim prostorima.

Domaći stručnjaci tvrde kako je izvjesno da će se delta soj pojaviti i u Bosni i Hercegovini. Provjerili smo je li u najavi novi val pandemije i koliko su djelotvorna cjepiva u odnosu na ovaj soj.

Delta soj pojavio se u Indiji. Više zemalja suočava se s novim povećanjem broja slučajeva, djelimice povezanih s novom varijantom delta. Kako bi spriječila širenje zaraze, Australija je naredila zatvaranje dijelova Sydneya. Restriktivnije mjere uvode Izrael i Portugal. Struka tvrdi kako se delta soj širi lakše i brže od ostalih

“Sada je najteže u Britaniji gdje je preko 90% svih novozaraženih tom varijantom. I u zadnja dva tjedna povećanje je bilo 34%, preko 42 tisuća ljudi ja zaraženo tom varijantom. Varijanta se širi i cijelom Europom, nalazi se u Portugalu u velikom broju, u Njemačkoj 15% i predviđa se da će početkom srpnja i u kolovozu bit preko 80% zaraženih tom varijantom biti u Njemačkoj,” kazao je znanstvenik i mikrobiolog Ivan Đikić.

I u Hrvatskoj je zabilježen delta soj. S obzirom na brzinu širenja, izvjesno je kako će se pojaviti i u Bosni i Hercegovini.

“Mi ne znamo točno u kojem broju, jer uistinu ne testiramo i ne sekvencioniramo da bi pronašli sve te varijante koje postoje. I to je jedna od opasnosti za sve zemlje balkana I jugoistočne Europe gdje se vrlo sporo kasno I u malom broju sekvencionira pojava novih varijanti,” istakao je Đikić.

Ono što je osnovna poteškoća da zaključite imate li cirkulaciju soja ili ne, jeste shoodno trenutnoj situaciji epidemiološkoj je znatno manji, prema tome realno prilično mali broj kliničkih uzoraka nije reprezenatitavn da bih mogao utvrditi da ga i nemamo.

Ono što zabrinjava jeste činjenica kako je sve više zaraženih među mlađom populacijom. No, ohrabruje to da je djelotvornost cjepiva i kod ovog soja vrlo visoka.

“Vakcine poput pfizera, moderne I astrazeneke, relativno su efikasne. To su pokazala ispitivanja. Za ove druge vektorske vakcine poput sputnjika, dvije kinseske vakcine Jonshon & Jonshon, još nema podataka,” saopštio je imunolog Jasenko Karamehić.
Imunolog Karamehić osvrnuo se i na trenutačnu epidemiološku situaciju u BiH. Smatra da je mali broj slučajeva na dnevnom nivou najbolje vrijeme za masovnu imunizaciju stanovništva. Ukoliko to ne bude slučaj, izvjesno je očekivati veći skok zaraženih u budućem razdoblju. Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i ravnatelj Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović različito gledaju na mogućnost pojave četvrtog vala.

“Mnogo važnije je da se pripremimo u slučaju da dođe do četvrtog vala, koji svi najavljuju da liječenje bude što kvalitetnije”, istakao je ravnatelj Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanvić.

“Ja trenutno nemam nikakvih dokaza da bi se mogao desii četvrti val. Pa zato molim i kolege i već počinju da plaše naše stanovništvo da će se desiti 4. val, neka budu malo oprezniji u davanju svojih izjava”, kazao je ministar zdravstva KS Haris Vranić.
Nadležni poručuju kako nema mjesta strahu, ali ni opuštanju. Struka dodaje i kako zbog manjeg broja zaraženih na dnevnoj razini ne smijemo misliti da je koronavirus iza nas, pogotovo u situaciji kad imamo nizak postotak imunizacije stanovništva. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU