DA LI ZNATE KAKO PRAVILNO OPRATI KOSU? Istraživanja pokazala da ovaj prost posao izgleda pogrešno radimo

Češljem sa što širim zubcima, kosu raščešljajte prije pranja. Dužinu biste trebali raščešljavati postepeno, krećući od vrhova i postepeno se penjući prema korijenu kose. Budete li kosu raščešljavali dok je mokra ili češljem vukli kroz zapetljanje dijelove od korijena do vrhova, nepotrebno ćete uzrokovati intenzivnije pucanje kose.

Kosu prije šamponiranja temeljito namočite mlakom vodom. Izbjegavajte prevruću vodu koja oštećuje tjeme, kao i prehladnu koja zatvara pore. Mlaka voda će otvoriti pore na tjemenu te time omugućiti kvalitetnije pranje i bolje upijanje prirodnih masnoća vlasišta.

Regenerator nanesite na suhu kosu. Imate li dugu ili poludugu kosu (dužu od ramena), prije šamponiranja na vrhove kose nanesite regenerator za kosu. Vrhovi su najsuši i najlomljivji pa ćete ih na ovaj način dodatno nahraniti i pružiti im sjaj.

Ne pretjerujte s količinom šampona. Na dlan istisnite manju količinu šampona (otpilike veličine oraha), razmažite ga po dlanu, a zatim ga umasirajte kružnim pokretima po tjemenu. Imate li jako dugu kosu, slobodno uzmite još malo šampona te nastavite temeljito masirati vlasište uz povremeno dodavanje vode.

Masku nanosite samo na vrhove. Budući da je vlasište odnosno tjeme masno samo po sebi i da se najbrže masti, nemojte masku nanositi na cijelu dužinu kose. Nanosite je tek od sredine dužine i nešto obilnije na vrhove, a vlasište izbjegavajte u širokom luku.

Kosu temeljito ispirite hladnijom vodom kako biste zatvorili pore i kutikule kose sve dok ne počne škripati pod prstima. Tek tada ćete biti sigurni da je potpuno čista.

Ne pretjerujte s prečestim pranjem kose jer što češće kosu budete prali, to će se ona brže mastiti.

BONUS VIDEO:

DA LI ZNATE KAKO PRAVILNO OPRATI KOSU? Istraživanja pokazala da ovaj prost posao izgleda pogrešno radimo appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU