Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Dan Hajrudina Šibe Krvavca, reditelja koji je pomjerio granice kinematrografije

  Udruženje rediteljica i reditelja u BiH organizuje Dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj kojim obilježavaju 95. rođendan bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice bh.  kinematografije i kulture.

  – Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 95. rođendan jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i bh. kinematografiju – navode iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

  Udruženje na taj način ujedno nastavlja naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da podstakne svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika.

  - Oglašavanje -

  U kinu Meeting Point 22. decembra u 17.30 sati o filmu “Valter brani Sarajevo” govorit će Faruk Lončarević, a poslije predavanja bit će prikazan film “Valter brani Sarajevo”, saopćeno je iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH”. 

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  - Oglašavanje -
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  - Oglašavanje -spot_img
  TRENUTNO POPULARNO