U Berlinu večeras počinje 73. Međunarodni filmski festival – Berlinale

U Berlinu večeras počinje 73. Međunarodni filmski festival (Berlinale) koji je ove godine posvećen podršci Ukrajini i iranskim disidentima.

“Ove godine, više nego ikada, biti dio Berlinala znači podržati one koji se bore da izraze svoje ideje i one koji odbijaju da se povinuju konformističkoj verziji stvarnosti koja diktira šta se može i mora reći”, izjavio je ko-direktor festivala Carlo Chatrian.

U konkurenciji za glavnu nagradu – “Zlatnog medvjeda” takmiči se 19 filmova, a u programu se izdvaja devet, uglavnom dokumentarnih o životu Ukrajinaca u ratu, uključujući “Superpower”, glumca i reditelja Sean Penna. Taj oskarovac je bio u Kijevu da bi snimio film kada je ruska invazija počela 24. februara. U dokumentarnom filmu se pojavljuje predsjednik Volodymyr Zelensky, koji je u to vrijeme pohvalio Pennovu hrabrost.

Nekoliko filmova o Iranu biće prikazano u posebnim sekcijama Berlinala uz diskusije o protestnom pokretu u Iranu koji je počeo u septembru poslije smrti mlade Iranke i prerastao u protest protiv tamošnjih vjerskih vlasti.

Žiri Berlinala ove godine predvodi glumica Kristen Stewart (32), najmlađa predsjednica u historiji Festivala.

Poslije godina obilježenih pandemijom, zvijezde se vraćaju na crveni tepih Berlinala. Američki reditelj Steven Spielberg će doći da predstavi svoj film “Fabelmanovi” (The Fabelmans) i biće nagrađen počasnim “Zlatnim medvjedom” za karijeru.

Festival koji traje do 26. februara, otvoriće američka ljubavna komedija “She Came to Me” rediteljke Rebecce Miller.

Ove godine je ustanovljena “Nagrada za serije” koja će biti uručena 22. februara. U konkurenciji je sedam serija.

Festival u Berlinu je osnovan 1951, a od 1978. godine redovno se održava februara svake godine. Na Festivalu u Berlinu dodjeljuju se nagrade “Zlatni medvjed” za najbolji film, “Grand prix” žirija, kao i “Srebrni medvjedi” za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje i nagrada “Teddy” za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU