Danas ispred OHR-a protest zbog najavljenih izmjena Izbornog zakona

Ispred zgrade visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu će danas od 19 sati biti održani mirni protesti povodom najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na proteste kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a pozivu su se pridružile i pojedine političke stranke, najprije Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF).

Protestima su se pridružili i Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka.

”Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH“, navedeno je u saopćenju Demokratske fronte (DF).

Istakli su kako je građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva ”jedini preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine”.

Pozvali su sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se danas u 19 sati u što većem broju okupe ispred OHR-a i pošalju jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva.

“Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, navedeno je u saopćenju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH. AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU