Danas je Svjetski dan muzike

Svjetski dan muzike slavi se svake godine 21. juna , kada se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske stanice , predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta.

Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike ) održana 21. juna 1982. u Parizu.

Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih te profesionalnih muzičara, povodom Svjetskoga dana muzike i prvoga dana ljeta, počeli su se organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Slaviti svu raskoš i ljepotu ,,kraljice umjetnosti” nastoji i BiH brojnim sadržajima širom države. Tako će Muzička akademije UNSA večeras upriličiti koncert studenata koji će nastupiti u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u 19 sati.

Ovom prilikom će se publici predstaviti Josipa Bošnjak (klavir), Faris Lačević (trombon), Kristina Lazić (klavir), Sonja Međugorac (flauta), Idna Muminović (sopran), Danijel Perić (bariton), Tomislav Perić (bariton), Krešimir Sušac (horna), Safet Tahirović (harmonika), te umjetnička saradnica mr. Lejla Klepo Hadžić i ass. mr. Fuad Šetić.

Studenti će izvesti djela kompozitora kao što su W. A. Mozart, S. Rahmanjinov, A. Jorgensen, E. Bozza, P. R. Olsen, L. Berio, S. Mossenmark. Ulaz je slobodan.

U organizaciji Akademije umjetnosti te Konfucijevog instituta, Svjetski dan muzike danas se obilježava i u Banjoj Luci.

Svečano otvaranje cjelodnevnog programa predviđeno je u prijepodnevnim satima u kamernoj sali Akademije umjetnosti, a u realizaciji ove manifestacije učestvuju profesori i studenti Akademije umjetnosti, Kamerni hor “Kerubini” Konfucijevog instituta, vokalna grupa Smjera za etnomuzikologiju i ANIP “Veselin Masleša”.

Nastupi su planirani na više lokacija u Banjoj Luci; u Gospodskoj ulici, parkiću kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću, Parku Petra Kočića (kod spomenika), atrijumu zgrade Gradske uprave, te prostorijama Akademije umjetnosti i vrtićima.

Za ljubitelje muzike i zaintereseirane građane svi programi su besplatni.

Na Svjetski dan muzike donosimo i nekoliko činjenica koje sigurno niste znali.

– Jedno australsko istraživanje pokazalo je da pop i rock zvijezde umiru 25 godina mlađi nego njihovi vršnjaci.

– Ni jedan od članova legendarnog benda “Beatles” nije znao pisati ni čitati note.

– Najskuplji instrument na svijetu je Stradivarius violina, prodana na aukciji za 16 milijuna američkih dolara!

– Vaši otkucaji srca nastoje pratiti beat muzike koju slušate iako toga niste ni svjesni.

– Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je kako muzika , posebno klasična, pomaže biljkama da rastu brže.

– Warner Music grupa godišnje od autorskih prava na pjesmu “Happy Birthday To You” zaradi oko 2 milijuna američkih dolara.

– Muzika , kao seks i hrana, potiče otpuštanje dopamina u mozgu. Dopamin je neurotransmiter koji se aktivira u trenutku kad doživljavamo neko ugodno iskustvo. Njegova aktivacija utječe na osjećaj zadovoljstva, čini ljude više empatičnima, uspješnijima na poslu, fizički aktivnijima…

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU