Danas je Valentinovo – Dan zaljubljenih

Danas, 14. februara je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih i jedan je od najromantičnijih blagdana na svijetu

Iako većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalan blagdan njegova svrha je iskazivanje ljubavi i pažnje prema onima koje volimo i koji nam puno znače te ga smatramo jednim od najomiljenijih blagdana.

Neke od teorija koje govore o postanku Valentinova su da je Valentin bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače.

 Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za “potrošačku kulturu”.

 Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

 Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

 Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

 Uz Majčin dan, Valentinovo je dan kada se kupuje najviše cvijeća. 

Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža.

U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju.

U Americi, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU