Danas konstituirajuća sjednica 9. saziva Skupštine ZDK

U sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona u Zenici danas će, s početkom u 11.00 sati, biti održana konstituirajuća sjednica 9. saziva Skupštine ZDK na kojoj će novim zastupnicima biti uručena i Uvjerenja o dodjeli mandata poslanika u SZDK.

Naime, novi zastupnici će, a nakon intoniranja himne države Bosne i Hercegovine te nakon što im bude predočena Odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o potvrđivanju rezultata Općih izbora u BiH 2022. godine za SZDK, sa izvještajem o ovjeri i dodijeljenim mandatima osobama koje su dobile zastupničke mandate, zajednički dati te pojedinačno potpisati svečanu izjavu nosilaca ovjerenih mandata 9. saziva SZDK, koja ukupno ima 35 zastupnika.

Nakon svečanog dijela konstituirajuće sjednice, koja ukupno ima šest tačaka, u radnom bi dijelu trebale biti usvojene odluke o osnivanju Klubova zastupnika konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Danas bi trebala biti usvojena i Odluka o izboru privremene Komisije za izbor i imenovanja, zatim Odluka o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK, Odluka o obrazovanju Kolegija SZDK te biti izabrani i delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Novi saziv SZDK činit će 11 zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA); po pet Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad (BHI-KF) i Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH); po tri zastupnika koalicije Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS, Narod i Pravda te koalicije 11 hrvatskih stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZBiH); po dva zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) i Saveza za bolju budućnost BiH te jedan Naše stranke (NS).  

Politički subjekti BHI-KF, SDP BiH, koalicija DF/GS, NiP, NS te jedna zastupnica NES-a, obznanili su kako su već oformili većinu od 18 zastupnika te su, a na prijedlog BHI-KF, za mandatarku za sastavljanje nove Vlade ZDK odabrali nezavisnu kandidatkinju Amru Mehmedić iz Zenice.

(FENA) M. L.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU