Danas sastanak ministara spoljnih poslova EU, tema Zapadni Balkan

Ministri spoljnih poslova EU održat će danas dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkan, potvrđeno je u Evropskom savjetu

Kako N1 saznaje, debata se neće odnositi samo na evropski put država regiona, već na geostrateški pristup EU Zapadnom Balkanu, a jedna od ključnih tačaka biće i dijalog Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prethodno će obavijestiti ministre spoljnih poslova država članica o napretku u tom dijalogu i planiranom nastavku pregovora na najvišem nivou narednog mjeseca, koji je u planu.

Stabilnost regiona
Dio debate ministara spoljnih poslova biće posvećen uticaju trećih zemalja na države regiona, jer u Briselu priznaju da se situacija posljednjih godina značajno promijenila i žele da povećaju svoj smanjeni uticaj.

“EU ne pretenduje da bude jedina prisutna u regionu, ali je važno da budemo prisutni i da budemo vodeći igrač”, rekao je visoki zvaničnik Unije.

On je objasnio da u Briselu postoji velika zabrinutost zbog zastoja u proširenju, jer smatraju da je ona dovela do dodatnih frustracija u regionu i zbog toga su uvjereni da EU mora da bude prisutnija i angažovanija na Zapadnom Balkanu.

U Evropskom savjetu dodaju da je to strateški interes EU, objašnjavajuči da stabilnost regiona utiče i na stabilnost cijele Evrope.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU