Danas zasjedao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva / Covid – 19 još uvijek predstavlja opasnost!

Sjednica Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva na kojoj je bilo riječi o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji s virusom Covid – 19, te drugim aktuelnim respiratornim zarazama, održana je danas u Sarajevu.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva Goran Čerkez istaknuo je da je epidemiološka situacija u BiH stabilna, te da se na bolničkom liječenju od posljedica zaraze koronavirusom nalaze 33 osobe, dok se dvije osobe nalaze na raspiratorima.

  • Imamo sigurno više oboljelih od ovih brojeva, ali testiranja se često vrše kod kuće i antigenskim testovima koji se ne bilježe. U decembru je 10 osoba umrlo od posljedica koronavirusa. Covid – 19 je prisutan i potrebno je pratiti situaciju. Stanje u regiji i svijetu je stabilno, ali zabrinjava situacija u Kini. Zemlje u okruženju Kine i nekoliko evropskih zemalja su uvele dodatna testiranja za Kinu, ali mi smo stava da ova varijanta iz Kine ne bi trebala predstavljati veliki rizik za BiH, te smo odlučili da ne donosimo restriktivnije mjere u odnosu na građane Kine – izjavio je Čerkez.

Stav Kriznog štaba je da ne treba donositi nove mjere kada su u pitanju putnici i turisti iz Kine, te da je neophodno zadržati postojeće mjere.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je da je u zimskom periodu u FBiH povećan procenat respiratornih infekcija, te da se prati situacija s koronavirusom, koji, prema njegovim riječima, još uvijek predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

  • U prošloj sedmici imamo 900 prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih bolesti, od čega dominiraju Covid – 19, gripa i virus RSV, koji je zastupljeniji kod djece. Pozivam stanovništvo da se vakciniše i zaštiti od težih oblika ovih bolesti – kazao je Skočibušić.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU