18.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 3 srpnja, 2022

    Davanje bakšiša gdje je obavezno, a gdje je uvreda?

    Gdje treba dati bakšiš, a gdje će se ljudi uvrijediti?

    Ukoliko na put krenete nepripremljeni, davanje napojnice može biti neprijatno iskustvo. Gdje je obavezno, a gdje se može smatrati kao uvreda?

    Bilo da ste u taksiju, restoranu ili u hotelu, od vas se može očekivati da za uslugu koju dobijete ostavite i dodatni novac. Sa druge strane, napojnice negdje mogu izazvati i negativnu reakciju.

    SAD

    Gotovina se u SAD-u i dalje široko koristi, djelimično i radi lakšeg davanja napojnica. Osoblje u kafeima, barovima i restoranima ovdje zaista živi od napojnica, zato uvijek sa sobom imajte novčanice od 1, 5 i 10 dolara. Podrazumijeva se da ćete konobaru ostaviti 15% vrijednosti računa, pa čak i 20% u ekskluzivnim restoranima. Taksisti očekuju 15% za vožnju, odnosno 20% ako vam pomognu i sa prtljagom. U hotelima, u kojima su plate mizerne, treba ostaviti neki dolar osoblju zaduženom za čišćenje, kao i portiru i konsijeržu ukoliko su vam pomogli.

    Japan

    Ako se protivite kulturi novčanih nagrada i napojnica, Japan je pravo mjesto za vas. U većini restorana u ovoj zemlji svoj račun ćete izmiriti na centralnoj kasi, a ne kod konobara. Ostavljanje napojnice može se čak smatrati uvredom. Jedini slučaj u kome se davanje bakšiša može smatrati prihvatljivim je izuzetna angažovanost turističkog vodiča. Tada mu nikako ne smijete samo staviti novčanice u ruke – jer se to smatra uvrijedljivim i ponižavajućim. Umjesto toga, upakujte novac, ne više od 10% vrijednosti ture, u lijepu kovertu. Nju ćete diskretno, uz naklon, predati svom vodiču.

    Južna Afrika

    Ukoliko napojnica već nije uračunata u račun, običaj je da se ostavi između 10 i 15% vrijednosti računa. Prilikom parkiranja, često će vas ljudi u uniformama (ili neformalni pomagači) uputiti na prvo slobodno parking mjesto. Običaj je da, kada se vratite po kola, ove „čuvare“ nagradite sa 5-10 randa. I na benzinskim pumpama treba dati istu sumu zaposlenima koji umjesto vas sipaju gorivo.

    Dubai

    Ako vam restoran ili kafe, koji nisu u okviru nekog hotela, u račun uračunaju i napojnicu, radi se o direktnom kršenju zakona (isto važi i za Abu Dabi). Ovakva praksa zabranjena je prije više od 10 godina, budući da nije u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača. Bakšiš se ne očekuje, ali konobari i taksisti će ga za zahvalnošću primiti. Tokom Ramazana obično se daju nešto više napojnice. U ovom mjesecu je i tolerancija prema sporim konobarima i lošoj usluzi veća, budući da tada ljudi cijeli dan rade posteći, bez hrane i vode.

    Australija

    Zbog visokih plata u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kao i činjenice da je „service charge“ već uključen u račune u kafeima i restoranima, većina Australijanaca neće često ostaviti napojnicu. Zato ni vi ne morate da to radite, osim u slučaju da želite da pokažete da ste izuzetno zadovoljni uslugom. Napojnica u Australiji nije obaveza, već nagrađivanje. Konobari će je u svakom slučaju rado primiti. U slučaju turističkih vodiča, pravilo je malo drugačije, i tu se očekuje napojnica.

    Tajland

    U Tajlandu se pri kupovini hrane i pića na uličnim tezgama ne očekuje nikakva napojnica. Ipak, u kafeima i restoranima treba ostaviti nešto novca. Najbolje je zaokružiti na najbližih deset bahta. U Bangkoku taksisti često voze bez taksimetra i u tom slučaju uvijek tražite procjenu cijene pre vožnje. Ukoliko sjednete u taksi sa taksimetrom, onda prilikom plaćanja možete zaokružiti cifru, opet na najbližu desetinu bahta.

    Maldivi

    Uprkos tome što Maldivi imaju sopstvenu monetu (rufija), uobičajeno je da se napojnica ostavlja u dolarima. Ako vam u račun u hotelskom restoranu zaračunaju i 10% napojnice, taj dio obavezno ostavite u gotovini. Ako ga platite karticom, gotovo je izvjesno da novac neće stići do konobara. Zbog toga što su rizorti izolovani, izgrađeni na malim nenaseljenim ostrvima, osoblje hotela i konobari su često mjesecima odvojeni od porodica i uglavnom primaju veoma niske plate. Bilo kakva napojnica njima će značiti.

    Češka

    Kultura davanja napojnica je trenutno u tranziciji u Češkoj, posebno u Pragu. Sve se manje praktikuje tradicija zaokruživanja računa na najbližih deset kruna. Zahvaljujući velikom prilivu turista sa zapada, sve je popularnija praksa ostavljanja napojnice u vrijednosti 10% iznosa na računu. Vrijedi pomenuti i da je posao konobara jedan od najslabije plaćenih u Češkoj. Budući da u prosjeku zarađuju oko 5 eura na sat, konobari će sa zahvalnošću prihvatiti velikodušne bakšiše. (cdm.me)

    Koliko je koristan ovaj tekst?

    Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

    Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

    Kako ovaj članak smatrate korisnim...

    Pratite nas na društvenim mrežama

    Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

    Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

    Alem Sinanović
    Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
    Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
    MOŽDA VAS ZANIMA
    DRUGI UPRAVO ČITAJU