Deaktivirana aviobomba u Sarajevu koja je ugrožavala građane, evakuacije neće biti

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspjeli su deaktivirati aviobombu koja je jutros pronađena na lokalitetu budućeg tržnog centra iza zgrade RTV Doma u Sarajevu. Zbog vrste upaljača, morala je biti odmah deaktivirana jer je ugrožavala između 15.000 i 20.000 ljudi.

Ovo znači da će bomba teška oko 500 kilograma biti transportovana na drugu lokaciju gdje će biti uništena prema propisima te da neće biti evakuacije šireg područja.

Kako je rekao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, složeni dio posla obavljen je na mjestu pronalaska bombe.

“Riječ je o upaljaču 28 serije, što je lako ukloniti i bombu maksimalno osigurati. Neće biti potrebe za velikom evakuacijom. Nema opasnosti za lokalno stanovništvo. Večeras ćemo obaviti transport u koordinaciji s policijom”, rekao je Solak.

Kako je rekao Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite, utvrđeno je da je riječ o mehanički udarnom upaljaču. Zbog toga je ova bomba ugrožavala između 15.000 i 20.000 građana Sarajeva.

“Zato smo reagovali u najkraćem roku i morali smo isplanirati različite scenarije. Kada smo pripremali bombu za večerašnji transport utvrdili smo da je upaljač u takvom stanju da mora biti uklonjen odmah zato što predstavlja opasnost prilikom svakog pomjeranja i pristupili smo po toj tehničkoj proceduri koju smo odmah završili. Upaljač je odstarenjen, a detonator uništen i svi elementi koji su mogli dovesti do detonacije bombe su uklonjeni. Večeras slijedi lakši dio posla”, rekao je Vrana.

Transport aviobombe krenut će u tri sata ujutro u dogovoru s MUP-om KS koji će osiguravati trasu. Kada se izvrše sve pripreme s nadležnim agencijama, bomba će biti prebačena na lokaciju za uništavanje.

Podsjetimo, na bombu su naišli radnici koji rade na gradilištu, tačnije bagerista koji je kopao u okviru radova na tržnom centru. Bombu je odložio na mjesto gdje je ostavljao i drugi materijal, a kada je uočio obavijestio je kolege i svi su prekinuli s radom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU