Delegacija iz BiH boravila u studijskoj posjeti institucijama Švedske

Delegacija iz BiH boravila u studijskoj posjeti institucijama Delegacija iz Bosne i Hercegovine u okviru CILAP projekta (Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH) boravila je u studijskoj posjeti institucijama Švedske zemljišne administracije i Porezne uprave.

Cilj projekata je izgradnja kapaciteta i prenos znanja u cilju povećanja efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete organizirano je detaljno upoznavanje sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, s posebnim osvrtom na saradnju Švedske geodetske uprave i porezne uprave u kreiranju sistema procjene vrijednosti nekretnina.

Kraljevina Švedska predstavlja odličan primjer međusobne saradnje svih institucija i učesnika u procesima zemljišne administracije. Uska saradnja Švedske geodetske uprave i Porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su temelj za razvijeno tržište nekretnina, rečeno je.

Tokom studijskog posjeta detaljno su prezentirane uloga Švedske geodetske uprave u stvaranju sistema procjene nekretnina, funkcioniranje Švedske porezne uprave, metode utvrđivanja poreza na imovinu i poreza na nekretnine te pojedinačne odgovornosti dvije institucije, kao i saradnja u realizaciji efikasnog sistema procjene nekretnina i uloga efikasne zemljišne administracije u razvoju čitavog društva u Švedskoj.

Izaslanstvo institucija u Bosni i Hercegovini koja je posjetila institucije švedske upravne administracije su činili ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, zamjenik direktora Porezne uprave Federacije BiH Slobodan Vukoja, pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Denis Tabučić, te predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

(FENA) M. B.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU