Delegacije Švicarske agencije za razvoj i saradnju i Švicarskog državnog Sekretarijata za ekonomska pitanja u posjeti GU Zenica

delegacije švicarske agencije za razvoj i saradnju i švicarskog državnog sekretarijata za ekonomska pitanja u posjeti gu zenica
FOTO: Zenicainfo.ba

Delegacije Švicarske agencije za razvoj i saradnju i Švicarskog državnog Sekretarijata za ekonomska pitanja posjetili su Gradsku upravu Zenice gdje su razgovarali sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima.

Povod posjete bio je razgovor o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima ostvarenim u projektima vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u gradu Zenica. Tokom razgovora članovi delegacije najviše pitanja imali su o stanju ekologije i zapošljavanja, ali i ostalim segmentima života. U našoj zemlji su već 25 godina kroz razne projekte.

“Želimo sarađivati sa općinama i gradonačelnicima koji žele da idu naprijed. Ovdje smo to vidjeli. Mi ćemo nastaviti da vas podržavamo tokom sljedećih godina”, kazala je Patricia Danzi, generalna direktorica SDC-a.

Trenutno se u Zenici implementiraju dva projekta finansirana sredstvima ovih vladinih organizacija.

delegacije švicarske agencije za razvoj i saradnju i švicarskog državnog sekretarijata za ekonomska pitanja u posjeti gu zenica

„Mi smo danas razgovarali i predložili mnoge druge projekte. Zenica je zeleni grad, a oni u ovoj oblasti imaju mnoge fondove i iskreno se nadam da ćemo ova dva projekta završiti i da ćemo ići dalje da građani Zenice imaju bolji život i čišći zrak”, ističe Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

JP ViK Zenica realizuje značajne projekte. Međutim, bez sredstava Vlade Švicarske to ne bi bilo moguće, tvrde u ovom javnom preduzeću.

„Kroz ovaj projekt Bosna i Hercegovina 2 koji privodimo kraju mi smo znatno unaprijedili sistem vodosnabdijevanja, a isto tako očekujemo velike rezultate od narednog projekta tretman otpadnih voda”, kaže Emir Pašalić, direktor ViK-a.

SDC trenutno pravi četverogodišnji plan podrške projektima u BiH i kako smo čuli Zenica će i dalje biti u fokusu ovih organizacija. (N. G.)Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU