Delta varijanta promijenila sve što smo mislili da znamo o koronavirusu

Delta varijanta je najbrža, najžilavija i najimpresivnija verzija koronavirusa, uzročnika bolesti covida-19 s kojom se svijet ikada susreo i ta varijanta okrenula je naglavačke pretpostavke o toj bolesti, smatraju virolozi i epidemiolozi

Zaštita cjepivom i dalje je vrlo snažna protiv teških oblika bolesti i hospitalizacije bez obzira koja varijanta virusa je uzrokuje, a najveći rizik snose necijepljeni, slaže se 10 vodećih stručnjaka za covid-19.

Ne samo što je delta varijanta teža za preboljeti već se i puno lakše prenosi s jedne osobe na drugu, zbog čega se povećava broj zaraženih i hospitaliziranih među necijepljenima, tvrde liječnici.

Također, sve više je dokaza da od delta varijante obolijevaju i potpuno cijepljeni i to u većoj mjeri u odnosu na prethodne varijante, a sve više raste bojazan da ga cijepljeni mogu čak i širiti.

“Delta se do sada pokazala kao najžilavija i najbrža varijanta”, rekla je britanska mikrobiologinja Sharon Peacock.

Sve dok se ne prikupi više informacija o transmisiji delta varijante, stručnjaci tvrde da će možda trebati ponovo uvesti nošenje maski, održavanje fizičkog razmaka među ljudima i ostale mjere, uz sveobuhvatnu kampanju cijepljenja.

U Izraelu je trenutno među hospitaliziranima oko 60 posto necijepljenih. Većina je starija od 60 godina i ima kronične zdravstvene tegobe.

U SAD-u, koji ima najviše zaraženih i umrlih od covida-19 u svijetu, delta varijanta čini oko 83 posto novih infekcija. Za sada, na necijepljene otpada 97 posto teških slučajeva.

Studija u Kini pokazala je da ljudi zaraženi deltom imaju u nosu 1000 puta više virusa u odnosu na originalni soj virusa iz Wuhana.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU