5.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 9 prosinca, 2021
Još

  Delta varijanta promijenila sve što smo mislili da znamo o koronavirusu

  ()

  Delta varijanta je najbrža, najžilavija i najimpresivnija verzija koronavirusa, uzročnika bolesti covida-19 s kojom se svijet ikada susreo i ta varijanta okrenula je naglavačke pretpostavke o toj bolesti, smatraju virolozi i epidemiolozi

  Zaštita cjepivom i dalje je vrlo snažna protiv teških oblika bolesti i hospitalizacije bez obzira koja varijanta virusa je uzrokuje, a najveći rizik snose necijepljeni, slaže se 10 vodećih stručnjaka za covid-19.

  Ne samo što je delta varijanta teža za preboljeti već se i puno lakše prenosi s jedne osobe na drugu, zbog čega se povećava broj zaraženih i hospitaliziranih među necijepljenima, tvrde liječnici.

  Također, sve više je dokaza da od delta varijante obolijevaju i potpuno cijepljeni i to u većoj mjeri u odnosu na prethodne varijante, a sve više raste bojazan da ga cijepljeni mogu čak i širiti.

  “Delta se do sada pokazala kao najžilavija i najbrža varijanta”, rekla je britanska mikrobiologinja Sharon Peacock.

  Sve dok se ne prikupi više informacija o transmisiji delta varijante, stručnjaci tvrde da će možda trebati ponovo uvesti nošenje maski, održavanje fizičkog razmaka među ljudima i ostale mjere, uz sveobuhvatnu kampanju cijepljenja.

  U Izraelu je trenutno među hospitaliziranima oko 60 posto necijepljenih. Većina je starija od 60 godina i ima kronične zdravstvene tegobe.

  U SAD-u, koji ima najviše zaraženih i umrlih od covida-19 u svijetu, delta varijanta čini oko 83 posto novih infekcija. Za sada, na necijepljene otpada 97 posto teških slučajeva.

  Studija u Kini pokazala je da ljudi zaraženi deltom imaju u nosu 1000 puta više virusa u odnosu na originalni soj virusa iz Wuhana.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO