Održana komemoracija za Hrvate ubijene u mjestu Bikoši

Komemoracijom u Travniku, odana je počast Hrvatima koji su ubijeni 1993. godine u mjestu Bikoši, a čiji će posmrtni ostaci biti danas ukopani na groblju Prahulje.

Kako je rečeno, u mjestu Bikoši, u kojem je strijeljano 36 osoba, dogodio se jedna od najvećih zločina nad Hrvatima u BiH, za koji do danas nisu procesuirani odgovorni pripadnici Armije RBiH.

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović istaknuo je da bol obitelji ubijenih traje desetljećima, te da je konačnim završetkom procesa identifikacije omogućeno da žrtve budu dostojanstveno sahranjene. 

– Danas jasno poručujemo da se u Bikošima dogodio zločin, iako postoje oni koji ga pokušavaju minimizirati. Zaboravu mjesta nema i učinit ćemo sve da se sazna istina – kazao je, među ostalim, Lovrinović.

On je naglasio da nisu procesuirani izravni nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši, podsjetivši da je 2016. godine postavio pitanje, a iz Tužiteljstva BiH dobio odgovor da su četiri predmeta otvorena za događanja u travničkim selima, među kojima su i Bikoši, te da se i dalje vodi istraga.

Uz upaljene svijeće ispred fotografija 16 ubijenih, koji će danas biti sahranjeni, na komemoraciji je prikazan i dokumentarni film o stradanju Hrvata u općini Travnik.

Istaknuto je da je s područja općine Travnik, tijekom proteklog rata, protjerano oko 20.000 Hrvata, poginulo je 427 vojnika i 124 civila, dok je nakon rata ubijeno osam povratnika.

Uz obitelji žrtava, komemoraciji su nazočile brojne zvanice iz političkog i društvenog života, a, među ostalim, izaslanstvo Hvratskog narodnog sabora BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem.

Posmrtni ostaci 16 identificiranih osoba hrvatske nacionalnosti, ubijenih 1993. godine u mjestu Bikoši, bit će ukopani danas na groblju Prahulje u blizini Travnika.

Posmrtni ostaci ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice. Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih obitelji.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU