18.8 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  DEMOGRAFSKE PROMJENE/ U prošloj godini 230.000 građana Zapadnog Balkana migriralo u EU

  Evropa i Zapadni Balkan se demografski mijenjaju, često u smislu zemalja koje su polazište i zemalja koje su krajnje odredište, s obzirom da je samo u 2018. godini skoro 230.000 građana zakonito migriralo u Evropsku uniju, a u zadnjih sedam godina migriralo je više od pet miliona građana (ili jedna četvrtina stvarnog broja stanovnika), poručila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Govoreći na početku panela na visokom nivo na temu “Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti”, koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u 2019. godini koji se od 20. do 21. novembra održava u Zagrebu, navela je da ove brojke su još i veće kada se radi o mladima.

  “S obzirom da je 35 posto mladih u regionu nezaposleno (što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU), 62 posto njih želi da ode i radi u inostranstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu. Ovo su alarmantne brojke za region. One, međutim, govore o de facto demografskoj europeizaciji stanovništva u regionu”, kazala je Bregu.

  Vijeće za regionalnu saradnju u potpunosti je posvećeno regionalnoj saradnji i vjeruju da stvari mogu krenuti naprijed, a negativni trendovi se promijeniti.

  “Iako je regionalna saradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU, trebamo nastaviti da zajednički radimo na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u cijelom regionu, unaprijeđivanju našeg obrazovnog sistema tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije u naše aktivnosti, i konačno otklanjanju prepreka u našem regionu. Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer šta je zemlja bez ljudi”, zaključila je Bregu.

  Panelistkinje, među kojima su bile članica Evropskog parlamenta i kandidatkinja za potpredsjednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju, te potpredsjednica Kluba zastupnika Evropske narodne stranke Dubravka Šuica, zamjenica direktora Međunarodnog republikanskog instituta u Bosni i Hercegovini Amila Karačić i predsjednica Instituta Robert Schuman i žena Evropske narodne stranke Doris Pack, razgovarale su o odnosu između Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), s ciljem da se pojasne i ponude rješenja za zajedničke izazove kao što su migracije, nezaposlenost mladih i odliv kvalifikovanih kadrova, te se razmotre zajedničke odgovornosti.

  Bregu JE pozvana da moderira panelom zbog svog bogatog iskustva i poznavanja regiona i njegovog odnosa sa Evropskom unijom.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU