DESIO SE PRAVI HOROR: Bebu poljubio bolesni rođak, jedva preživjela

Sigurno ste čuli da djetetu niko ne smije prilaziti dok ne napuni mjesec ili dva. Ako vam se to činilo nerazumno, poslije ovog teksta ćete promijeniti mišljenje.

Događa se da beba, zbog toga što je roditelj ljubi u usta ili oliže cuclu koja je pala na pod, dobije opasne infekcije uzrokovane Humani herpes virusima tipa 1 ili 2 koje u nekim slučajevima rezultiraju teškim oštećenjima srca, mozga, jetre bubrega itd. Bilo je i slučajeva kada su djeca podlegla infekciji.

Ovaj put je maleni Noa Tindl iz Velike Britanije jedva preživio nakon što ga je poljubio bolesni rođak. Imao je četiri sedmice, kada je njegova majka Ešli primijetila da mu je desno oko oteklo i suzi. Odveli su ga u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran virus herpes simplex 1 (HSV-1), koji je još poznat kao ‘poljubac smrti’.

Uslijedila je velika borba, a maleni Noa zamalo je ostao slijep. Kako pretpostavljaju, ‘poljubac smrti’ dobio je na porodičnom okupljanju, nekoliko dana prije simptoma.

Herpes simpleks virus visoko je zarazan i prenose ga odrasle osobe koje imaju prehladu ili genitalni ulkus – osoba ne mora biti više prehlađena, ali virus opstaje u pljuvački i inficira druge.

Sličan slučaj se desio kod mame Savine. Savina Frenč-Bel bila je majka troje djece i živjela je sretno sa suprugom u Los Anđelesu. Najmlađa kćerka Sijena je napunila dvije godine i na njenom rođendanu bilo je dosta rodbine, koja je voljela da je štipka, grize, cmače i ljubi.

Nekoliko dana poslije proslave, na Sijeninom licu su se pojavile rane, kao da joj je po koži prolivena kiselina. Rane su se proširile na oči, a infekcija koja je zahvatila cijelo tjelo, ostavila je tragove krvi i na djevojčicinoj odjeći.

Ljekari su prvobitno mislili da je u pitanju ekcem, ali kada ni antibiotici nisu pomogli, shvatili su da je problem u nečemu drugom.

Sijena je prestala da jede i bila je podvrgnuta mnogim testiranjima. Utvrđeno je da joj je neko od članova porodice prenio herpes prvog stepena. Svi su bili šokirani, jer niko nije očekivao da će običan poljubac prouzrokovati infekciju i ostanak u bolnici. Srećom, nakon odgovarajućeg tretmana, Sijenino lice se iščistilo.

Herpes je izrazito opasan za bebe, jer njihov imuni sistem nije dovoljno jak da se bori protiv infekcije, pa je zbog toga ovaj virus dobio i nadimak ‘poljubac smrti’. Ako se virus proširi na dječije organe, trećina bolesnih beba neće preživjeti, čak i pored terapiije.

Kako bi smanjili rizik da se vaša beba inficira, ne dajte drugima da ljube vaše dijete, a prije nego što bebu uzmu u naručje moraju oprati ruke.

The post DESIO SE PRAVI HOROR: Bebu poljubio bolesni rođak, jedva preživjela appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU