1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Dević: Spriječiti Fortinu vladu da građanima otme 200.000 KM preko udruženja

Klub zastupnika SDA uputit će, u ponedjeljak, u proceduru zvaničnu inicijativu prema Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, s ciljem zaustavljanja isplata 200.000 KM iz Budžeta KS anonimnom udruženju «Institut za kulturu i umjetnost» koje je osnovano samo mjesec dana prije usvajanja budžeta – najavio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

– Ovdje je očigledno riječ o dobro smišljenom pokušaju pljačke budžetskog novca, što mora podhitno biti zaustavljeno, naročito zbog direktnih političkih veza između diskreditiranog udruženja i «Naše stranke», kao vladajuće stranke u Kantonu – rekao je Dević.

Najavio je da će i ispred Kluba zastupnika SDA bit će pripremljena inicijativa za izmjene Budžeta, s ciljem, kako je rekao, “brisanja stavke od 200.000 KM za ovo fantomsko udruženje, te preusmjeravanja sredstava u druge svrhe”.

– Konkretno, tražit ćemo da ta sredstva budu raspoređena prema JU Muzej Alija Izetbegović, BZK Preporod, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka i Javnu kuhinju «Merhamet». Svim od ovih društveno korisnih i značajnih ustanova i udruženja dio ovog iznosa će biti od velike koristi za njihov rad u interesu građana.

Pratit ćemo ovaj slučaj pažljivo i insistirat ćemo da reaguje i pravosuđe ako Vlada KS bude tražila da ostane ova stavka, jer se radi o brutalnom pokušaju pronevjere budžetskog novca.

Istovremeno tražimo i da Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom iz «Naše stranke», koja je direktno povezana s ovom aferom, snosi punu političku odgovornost za ovaj pokušaj otimačine budžetskog novca – rekao je Dević.

- Oglašavanje -

(FENA) J.Č.


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima