Dieng i Kavalec u obilasku bh. gradova: Hrvati i Bošnjaci su uspjeli ujediniti Žepče

Specijalni savjetnik Ujedinjenih nacija Adama Dieng i voditeljica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, boravili su u dvodnevnoj posjeti Fojnici, Jajcu i Žepču odakle su zajedno pozvali na obavezu jače podrške naporima građana BiH koji vlastitim primjerom demonstriraju vodstvo, želeći na taj način skrenuti pažnju na ljude i mjesta koji služe kao primjer pozitvnog dijaloga i angažmana.

Mladi ljudi ne odlaze iz zemlje samo zbog socio-ekonomskih mogućnosti, već i zbog toksičnog političkog okruženja i nestabilnosti koju ono nosi sa sobom. Predstavnici civilnog sektora su argumentirali da građani gube nadu jer ne vide institucionalne mehanizme ili šampione koji bi im mogli pomoći da izađu u javnost i učinkovito se suprotstave govoru mržnje i politikama podjela. Uprkos navedenom, obavezali su se nastaviti raditi zajedno, sa svim partnerima, te sa hrabrošću i uvjerenjem, saopćili su iz UN-a u BiH.

-Moramo prenijeti odgovore na ove probleme u samu srž našeg rada. Svaki pojedinac je neophodan za izgradnju budućnosti ove zemlje – istaknuo je Dieng.

U saopćenju se navodi kako u Fojnici lideri poput Fra Mirka Majdandžića u franjevačkom samostanu i načelnika Sabahudina Klisure, nastavljaju njegovati višestoljetnu historiju uzajmnog poštovanja i konstruktivnog dijaloga između zajednica te kako njihov primjer može poslužiti drugima za okretanje nove stranice, kako bi se zajednički krenulo prema miroljubivoj budućnosti za sve susjede.

Inspirativan razgovor se odvio s učenicima srednje stručne škole u Jajcu, čije su se kolege izborile protiv institucionalne segregacije, a mlađe generacije su istaknule da je “taj događaj bio jedna od najboljih stvari koje su se desile u našoj zajednici u proteklih nekoliko godina”.

Dieng je podstaknuo učenike da nastave vođeni tom idejom, ukoliko ne žele biti razdvojeni od svojih prijatelja samo zbog toga što su drugačije narodnosti.

-Vrlo je inspirativno vidjeti napore općinskih vlasti i civilnog društva u promoviranju povratka, pomirenja i među-etničke saradnje i komunikacije. Posebno je ohrabrujuće vidjeti da pokušaji da se ustanovi zajedničko sjećanje na strahote prošlosti mogu biti uspješni. Vjerujem da takve inicijative mogu biti snažan poticaj za pomirenje unutar zajednica. Iskreno se nadam da će se politička situacija izvan ovih općina depolarizirati, kao i da će politički prostor u ovoj državi postati pogodniji za konstruktivnu saradnju – istaknula je ambasadorica Kavalec.

U Žepču su Dieng, Kavalec, načelnik Žepča Mato Zovko, predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Jusufovic i Udruga civilnih žrtava rata Žepča, zajednički odali počast svim civilnim žrtvama rata, pored memorijala koji im je zajednički podignut.

-Radeći zajedno, bosanski Hrvati i Bošnjaci su uspjeli ujediniti grad koji je nasilno podijeljen na dva dijela tokom konflikta; uspješno provodeći povratak i reintegraciju članova sve tri konstitutivne zajednice i ujedinjujući njihove škole. Pozitivan primjer je Srednja muzička škola ‘Katarina Kosača Kotromanić’, koju je delegacija tom prilikom posjetila – stoji u saopćenju.

-Bilo mi je zadovoljstvo čuti da orkestar Muzičke škole i hor imaju redovne zajedničke nastupe u drugim školama i na takmičenjima širom zemlje, kao i društvenim i javnim događajima u Žepču. Škola predstavlja jedan od najboljih primjera uspjeha koji su polučili napori općinskih vlasti u integraciji sektora obrazovanja – dodala je Kavalec.

Delegacija je također razgovarala s tri ratna zapovjednika iz Maglaja, koji su posvetili svoj život izgradnji povjerenja i dijaloga između svih zajednica.

-Radimo na unapređenju dijaloga kako bi naša djeca mogla živjeti ovdje u miru – istaknuli su Boro Jevtić, Rizo Salkić i Marko Zelić. Protagonisti dokumentarnog filma “Maglaj – rat i mir” su naglasili da ne žele da njihova djeca “napuste BiH zbog politike”. Izradu filma podržala je Misija OSCE-a u BiH.

-U sumornom političkom ozračju uspjeli smo vidjeti zaista inspirativne stvari. Dosta dobrog se događa na lokalnom nivou. Moramo pružiti svoju podršku i više ulagati u jačanje društvene kohezije. Moramo osigurati da se svi identiteti poštuju i da svi osjećaju da imaju svoj udio u ovom društvu, te u ovoj divnoj državi Bosni i Hercegovini – zaključio je Dieng, navodi se u saopćenju.

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU