5.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Tuzli

Obrazovna dijaloška platforma organizirana je u Tuzli za više od 30 učesnika iz različitih društvenih sektora sa teritorije Tuzle s ciljem da učesnici aktivno učestvuju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja.

Naglasak te platforme stavljen je na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da učesnici prenesu naučene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici.

– Platforme radimo s ciljem diskusije o kvalitetu obrazovanja u BiH, s naročitim osvrtom na rezultate međunarodnih testiranja u kojima je Bosna i Hercegovina učestvovala, poput PISA testiranja čiji će rezultati biti obavljeni 3. decembra – pojasnila je izvršna direktorica Genesis Projecta Dijana Pejić, dodajući da će ti rezultati pokazati šta je potrebno promijeniti u bh. obrazovanju.

Predavanja su održali ekspertice za pedagošku i školsku psihologiju te razvojnu psihologiju s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ivana Zečević i Slavica Tutnjević te konsultantica UNICEF-a BiH Lejla Hadžimešić.

Zečević je naglasila da je cilj predavanja upoznati javno mnijenje, osobe koji rade u obrazovnom sistemu, kao i lokalnu i širu zajednicu o značaju učestvovanja na međunarodnim testiranjima i zbog čega je važno da se provjerava obrazovni sistem te koji je nivo funkcionalnih znanja koje učenici imaju nakon završetka jednog nivoa, ili jedne stepenice u obrazovanju.

  ArcelorMittal Zenica / Sedmica svijesti o prevari

Obrazovna dijaloška platforma u Tuzli realizirana je s općinskom upravom, koja je partner na projektu u okviru projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat “Dijalog za budućnost” ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji kako bi se nastavilo s promocijom suživota, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem različitosti.

Njime se nastoji omogućiti mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima žena i neformalnim grupama, prilika da izgrade kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da identificiraju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici.

Projekt “Dijalog za budućnost” finansira Ured Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fondaza izgradnju mira (PBF) te Ambasada Kraljevine Norveške, saopćeno je iz Genesis Projecta.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU