27.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Tuzli

  Obrazovna dijaloška platforma organizirana je u Tuzli za više od 30 učesnika iz različitih društvenih sektora sa teritorije Tuzle s ciljem da učesnici aktivno učestvuju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja.

  Naglasak te platforme stavljen je na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da učesnici prenesu naučene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici.

  – Platforme radimo s ciljem diskusije o kvalitetu obrazovanja u BiH, s naročitim osvrtom na rezultate međunarodnih testiranja u kojima je Bosna i Hercegovina učestvovala, poput PISA testiranja čiji će rezultati biti obavljeni 3. decembra – pojasnila je izvršna direktorica Genesis Projecta Dijana Pejić, dodajući da će ti rezultati pokazati šta je potrebno promijeniti u bh. obrazovanju.

  Predavanja su održali ekspertice za pedagošku i školsku psihologiju te razvojnu psihologiju s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ivana Zečević i Slavica Tutnjević te konsultantica UNICEF-a BiH Lejla Hadžimešić.

  Zečević je naglasila da je cilj predavanja upoznati javno mnijenje, osobe koji rade u obrazovnom sistemu, kao i lokalnu i širu zajednicu o značaju učestvovanja na međunarodnim testiranjima i zbog čega je važno da se provjerava obrazovni sistem te koji je nivo funkcionalnih znanja koje učenici imaju nakon završetka jednog nivoa, ili jedne stepenice u obrazovanju.

  Obrazovna dijaloška platforma u Tuzli realizirana je s općinskom upravom, koja je partner na projektu u okviru projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

  Projekat “Dijalog za budućnost” ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji kako bi se nastavilo s promocijom suživota, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem različitosti.

  Njime se nastoji omogućiti mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima žena i neformalnim grupama, prilika da izgrade kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da identificiraju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici.

  Projekt “Dijalog za budućnost” finansira Ured Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fondaza izgradnju mira (PBF) te Ambasada Kraljevine Norveške, saopćeno je iz Genesis Projecta.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU