10.5 C
Sarajevo
Subota, 1 travnja, 2023

Dijaspora i turizam kao pokretači razvoja ekonomije u BiH (VIDEO)

Promocija uspješnih priča o doprinosu dijaspore razvoju turizma u Bosni i Hercegovini te prezentacija mogućnosti većeg uključivanja dijaspore u razvoj turizma cilj je danas u Sarajevu organizirane konferencije o temi “Bosna i Hercegovina u srcu: Dijaspora i turizam”.

Kako su učesnici istaknuli, turizam ima potencijal da bude pokretač žive ekonomije i to jer se u BiH može lako doći iz zemalja Evrope i šire regije, BiH ima autentične prirodne ljepote koje nude nešto što se ne može izgraditi, a turizam, uz to, može biti i pokretač zelene privrede i zelenog rasta.

Na konferenciji je istaknut podatak da je u 2019. godini 11 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) dolazilo iz doznaka koje je dijaspora slala u BiH, a BiH je prva zemlja u Evropi i 16. u svijetu po broju raseljenih osoba, što znači da ima ogroman ljudski potencijal izvan države.

Cilj konferencije je da doprinese prepoznavanju dijaspore kao jedne od ključnih ciljnih grupa za razvoj turizma u BiH – kao turisti i agenti koji promoviraju bh. turizam u inostranstvu, ali i kao investitori u turistički sektor.

Članovi dijaspore iz pet zemalja osvrnuli su se na prilike za podršku dijaspore  razvoju turizma u BiH i njegov oporavak nakon pandemije koronavirusa, transfer znanja i iskustva dijaspore u oblasti turizma, kao i promoviranje priča o uspjehu o doprinosu dijaspore za razvoj turizma.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera podsjetila je da je u pitanju treća ovakva konferencija organizirana s ciljem da se dijaspori predstave mogućnosti ulaganja kako bi mogli ponuditi svoja stručna znanja.

– Poseban značaj konferencije je usmjerenost ka oporavku od pandemije i postoje ekonomske posljedice koje imamo u broju izgubljenih radnih mjesta u biznis sektoru, a turizma je trpio zbog ograničenja putovanja – dodala je Nedera.

Na odlazak iz zemlje gleda se kao na gubitak za zemlju, kazala je šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i regionalna koordinatorica za zapadni Balkan Laura Lungarotti, te napomenula da bi se trebala  pormijeniti takva perspektiva i sagledati pozitivne stvari.

Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn podsjetio je da u toj zemlji živi velika bh. dijaspora te je namjera motivirati ih da ulažu u BiH i na taj način da se osiguraju uvjeti za investicije.

Podvukao je da BiH ima veoma jake turističke potencijale, a ljudi iz BiH koji žive u Švicarskoj rade u turizmu i mogu doprinijeti razvoju ovdje, zbog čega je potrebno zajednički omogućiti uvjete za investiranje dijaspore.

Bosna i Hercegovina se smatra jednom od brzorastućih turističkih destinacija u Evropi, a službeni podaci o broju turista ukazuju da je Bosnu i Hercegovinu, do pandemije, posjećivalo tri puta više turista nego prije deset godina.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU