Dijaspora treba biti jedan od strateških potencijala ekonomskog razvoja

Bosanskohercegovačka dijaspora trebala bi biti jedan od ključnih faktora i generatora budućeg ekonomskog razvoja naše zemlje, ocijenjeno je danas na 9. sjednici Savjeta za strane investitore Federacije BiH kojom je predsjedavao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Prema podacima koji su prezentovani tokom današnje sjednice, više od dva miliona naših građana živi izvan Bosne i Hercegovine, te iako su snažno zainteresirani za ulaganja u domovinu, ekonomski potencijal dijaspore ostaje neiskorišten zbog određenih strukturalnih i administrativnih prepreka, kao i odsustva sinhronizirane i proaktivne politike od strane bosanskohercegovačkih vlasti.

U tom kontekstu, ministar Vujanović je istakao kako je Vlada Federacija BiH prepoznala važnost dijaspore i njenog ekonomskog potencijala, te da proaktivno i kontinuirano radi na uklanjanju barijera za aktivnije i direktnije učešće dijaspore u ekonomskom razvoju naše zemlje. Između ostalog, naglasio je Vujanović, radi se na izmjenama nekoliko važnih fiskalnih zakona koji će našu zemlju učiniti atraktivnijom za strana ulaganja, a uporedo s tim poduzimaju se aktivnosti na kreiranju institucionalnih aranžmana i alata za bolje uvezivanje i održavanje veze sa dijasporom. Zaključio je da animiranje dijaspore i efikasnije mobiliziranje njenog ekonomskog potencijala zahtijeva kontinuiran rad, te mnogo aktivniji pristup i konstruktivnije partnerstvo, čemu će se ubuduće posvetiti mnogo veća pažnja kako od strane Vlade Federacije BiH, tako i od Savjeta za strane investitore Federacije BiH.

Inače današnjoj redovnoj sjednici Savjeta, koja je održana u online formatu, kao gosti učestovali su i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i pomoćnik ministra za iseljeništvo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU