-8.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 20 siječnja, 2022
Još

  Dijaspora ulaže u IT sektor u BiH

  -

  Nakon više od dvije decenije rada u inostranstvu, Biljana Lovrinović je pokrenula kompaniju “Galop Digital” u rodnom Travniku.

  Lovrinović, sa višegodišnjim iskustvom u marketingu i kompanijom u SAD-u koja se bavi brand i marketing savjetovanjem, odlučila je uložiti znanje i novac u mladi tim IT stručnjaka u BiH.

  – Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi u mom Travniku. Danas imamo kompaniju koja se bavi digitalnim marketingom, te izradom web stranica, sa fokusom na klijente iz SAD-a, a polako se sada okrećemo i evropskom tržištu – dodala je Lovrinović.

  Da Biljana nije jedina, potvrđuju i drugi primjeri investicija članova bh. dijaspore upravo u IT sektor. Senad Šantić je kao dijete izbjegao u Švedsku 1993., a prije nekoliko godina se vratio i pokrenuo IT kompaniju ZenDev.

  – Naša osnovna filozofija je briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo prisutni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje – rekao je Šantić.

  Edin Ahmetspahić je kao dijete je u ratu izbjegao u Švedsku, ali se u mladosti vraća u domovinu, gdje završava Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Prije dvije godine će ga prijedlog poslovnih partnera iz Švedske, preusmjeriti iz prava u IT sektor. Zajedno sa njima u BiH pokreće IT firmu “Propeller”.

  – Osnivači imaju uspješne kompanije u Švedskoj, od kojih je jedan i član bh. dijaspore, te su prepoznali potencijal koji u BiH imaju naši mladi stručnjaci. Oni razumiju skandinavsko, ali i globalno tržište, pa je u ovoj priči njihov dio posla pronalaženje klijenata. Na nama u Sarajevu je ostao zadatak podizanja jednog snažnog tima i osiguranje razvoja proizvoda koji će imati prolaz na tržištu IT industrije – naveo je Ahmetspahić.

  USAID Projekt “Diaspora Invest” je kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške podržao niz uspješnih investicija iz dijaspore u IT sektoru. Sve je više primjera IT kompanija koje su pokrenute na taj način u posljednjih nekoliko godina, te koje sada postepeno zauzimaju svoju poziciju u IT svijetu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO