Đikić: Trebamo se naučiti živjeti s omikronom

Naučnik Ivan Đikić je na RTL-u govorio o stanju s koronavirusom.

Na početku intervjua komentirao je Đokovića.

“Nije mu to trebalo. Prvo mu nije trebalo ovo s premijerom ili predsjednikom Srbije jer je on svjetski vrhunski sportaš i avantura u Australiji gdje nije htio biti cijepljen, a htio je igrati turnir gdje je trebalo biti cijepljen, nije dobro napravio. Napravio je puno grešaka, ali i Australija je napravila greške. U toj igri oba tima su izgubila, ali mislim da je Đoković izgubio više. Nadam se da će se cijepiti i nastaviti biti primjer mladima”, rekao je Đikić dodavši kako Australija nije bila korektna i transparentna.

“Pozitivni optimizam”

Đikić je komentirao i je li omikron kraj pandemije.

“Imamo pozitivni optimizam i temeljimo ga na tome da je omikron varijanta koja se brže širi, stvara imunitet brzo a ne stvara teške bolesti, a to je dijelom jer imamo dio populacije procijepljen pa imamo određeni imunitet. Na temelju tih dviju činjenica trebamo piti oprezni tijekom zime i proljeća. Nakon proljeća optimizam je takav da ćemo najvjerojatnije moći živjeti s omikronom i drugim varijantama koje dolaze u budućnosti kao sastavnim dijelom nečega na što smo navikli, kao što su prehlade i gripe i to je realno”, rekao je.

Život s omikronom

Kaže da ne treba lingvistički uspoređivati gripu i koronu, ali da se treba naučiti živjeti s omikronom.

“Moramo naučiti živjeti s omikronom pored nas da spriječimo smrtnost, teže oboljele, a da u isto vrijeme osiguramo gospodarstvo, mladima odlazak u škole, da reguliramo, ove dvije godine su bile teret za mlade, roditelje, studente i moramo kao društvo naći način da se to prebaci u normalniji život”, rekao je Đikić.

Đikić kaže da se malo ljudi cijepilo jer nisu napravljene dobre kampanje.

“Kad je Portugal imao probleme s velikim brojem umrlih, oni su napravili ozbiljnu kampanju, dobili su generala koji je imao šarm i dobili su program. Portugal nema opasnosti za budućnost jer imunitet koji imaju će ih zaštiti od bilo koje varijante”, kaže Đikić i dodaje kako je u Stožeru puno problema, ali da je najveći problem bila nekonzistentnost i netransparentnost.

“Imamo fenomenalno cjepivo”

Usporedio je Njemačku i Hrvatsku u kontekstu pandemije.

“Bili su nedavno izbori u Njemačkoj. Nitko nije iskoristio covid-krizu za svoju političku dobit, a sjećate s izbora u Hrvatskoj. To je razlika između demokratskog društva koje ima određene standarde i tamo gdje vam ljudski život manje znači na temelju političkog interesa”, kaže Đikić.

Đikić je rekao da imamo fenomenalno cjepivo i lijekove te da oni koji će se htjeti zaštiti da se mogu cijepiti i 4. dozom. “Svake godine se cijepim protiv gripe i želim sebe zaštiti. Jedan dio populacije će biti zaštićen, a oni koji se neće cijepiti mogu i stradati”, kazao je.

Đikić je, govoreći o tome treba li ukinuti određene mjere, kazao i da treba omogućiti djeci da zagrle svoju obitelj te da su maske znak vlastite zaštite.

“To nije prisila nekome raditi, nego stil života da dok god postoji opasnost da se možemo zaštiti. Bit će važno da ovo ljeto pređemo u fazu opreznog turizma i za Hrvatsku će biti važno da se cijepimo radi turista, a jesen i zima će biti vrijeme kad ćemo živjeti kao i prije s prehladama, gripama i covidom”, kazao je Đikić za RTL.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU