Dino Mustafić u Novom Sadu radi na novoj predstavi o ljubavi i idealima

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić počeo je u Novom Sadu u produkciji festivala “Tvrđava teatar” rad na predstavi “Život se sa mnom mnogo poigrao” po romanu Davida Grossmana kojeg je dramatizirao za scensku postavku Darko Lukić

Grossmanova je to priča o tri snažne žene i njihovu putovanju do Golog otoka na kojem je glavna junakinja romana Vera provela dvije i pol godine, odbivši da mrtvog muža proglasi neprijateljem naroda. Rane koje se prenose generacijama i obiteljske tajne koje upravljaju životima, ljubav od koje klecaju koljena i ljudskost koja iskupljuje, građa su nadahnjujuće životne priče Eve Panić Nahir koju je dokumentarcem otkrio Danilo Kiš.

O motivima da radi tu predstavu Dino Mustafić je kazao za Fenu da je to priča o snažnoj i stvarnoj ženi, impresivnom ljudskom biću koja je kombinacija političke žilavosti i gotovo fanatizma, a ujedno nježnosti i mekote, brige za druge.

  • Ono što je univerzalno u toj priči jeste ljubav, priča o idealima koji su tako važni čovjeku. Lukićeva dramatizacija je izvan klišea, bez ponavljanja onoga što je već prije viđeno na ovu historijsku temu. Teatar nam uvijek omogućava sagledavanje prošlosti na drugi način. Ljudi nisu ukleti da budu robovi teških priča naše prošlosti ako to ne mijenja njihov odnos prema životu danas. Naprotiv, obdareni smo da razumijemo, da shvatimo kontekst onoga što se događalo. I da vremenom provjeravamo da li su nam i dalje potrebne te priče kao etički vodič kroz našu trenutnu situaciju u kojoj su sve društvene i moralne vrijednosti srušene – istaknuo je Mustafić.

U predstavi igraju gumci/ice iz Beograda i Novog Sada: Gordana Dimić Đurđević, Marija Medenica, Aleksandra Pleskonjić, Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Zoltan Molnar, Anamarija Serda, Miloš Đurović, Nataša Stanišić, Milo Lekić.

U autorskom timu su i scenograf Željko Piškorić, kostimografkinja Marina Sremac te kompozitorka Irena Popović Dragnić.

Premijera predstave “Život se sa mnom mnogo poigrao” predviđena je za otvaranje festivala “Tvrđava teatar” 3. septembra.

Dino Mustafić je bio laureat tog festivala 2016. godine s predstavom “Naš razred” Kamernog teatra 55.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU