11.6 C
Sarajevo
Petak, 12 kolovoza, 2022

Diplome svih zaposlenih u institucijama Vlade idu na reviziju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prihvatila je inicijativu Tima Vlade za borbu protiv korupcije za reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru u ovom kantonu, koja će se provesti u narednih 12 mjeseci.

Provesti postupak

Kako je pojašnjeno, revidirat će se diplome nosilaca izvršne vlasti, njihovih savjetnika, zaposlenih u kantonalnim ministarstvima, u javnim ustanovama, zavodima, direkcijama… i drugim organima čiji je osnivač Kanton ili se finansiraju iz budžeta ovog kantona prenosi avaz.

– Osim toga, revizija će se provesti i u javnim preduzećima i privrednim društvima s većinskim kapitalom u vlasništvu ZDK, u skladu s ranije dostavljenom Inicijativom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije da svi nivoi vlasti u BiH izvrše reviziju diploma – pojašnjavaju iz Vlade.

Ističu da će institucije, u skladu s uputstvom Tima i usvojenom Inicijativom, samostalno provesti postupak detaljne revizije, a provjeravat će se vjerodostojnost diploma stečenih u visokoškolskim ustanovama, diploma, odnosno svjedodžbi srednjih i osnovnih škola.

Premijer ZDK Mirza Ganić kazao je da BiH treba efikasne institucije u kojima rade kompetentni ljudi, veću sigurnost i nisku stopu kriminaliteta, da moraju imati konkurentniju privredu, kvalitetnije zdravstvo i bolje obrazovanje.

  Komšić: Izjave Milanovića najviše štete nanose Hrvatima u BiH (VIDEO)

Prihvatili incijativu

– Zbog toga smo prihvatili inicijativu za provođenje revizije diploma i to je potvrda našeg opredjeljenja da se suočimo sa svim oblicima korupcije i zloupotreba u javnom sektoru – rekao je premijer Ganić.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

TNT Portal
TNT Portalhttps://tntportal.ba/
TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU