-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Direktoru Biblioteke za slijepa i slabovidna lica godina i po zatvora zbog krivotvorenja diplome

Općinski sud u Sarajevu donio je nepravomoćnu presudu protiv Sakiba Pleha višegodišnjeg direktora Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave.

Ova informacija potvrđena je u Općinskom sudu Sarajevo.

Kako Fokus saznaje, izrečena mu je kazna zatvora od jedne godine i šest mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Inače, Pleh je sudski odgovarao za krivotvorenje diplome iz Titograda (Podgorice).

Ured za borbu protiv korupcije KS poduzimajući svoje aktivnosti utvrdio da je Pleh prilikom imovanja za predsjednika školskog odbora Javne ustanove Osnovna škola “Aneks” kao predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade KS predao odnosno upotrijebio diploma o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu (Podgorica, Crna Gora) broj 105679-85 od 8. februara 1986. godine.

Za diplomu je naknadnim provjerama utvrđeno da nije vjerodostojna.

Netom nakon toga, Tužilaštvo KS je protiv Pleha podigao optužnicu.

No, tu se ne završava stvar. Kako su ranije mediji izvještavali Pleh, iako je sudski odgovarao za krivotvorenje diplome, upravljao Bibliotekom, a time i finansijama.

  Pokrenute aktivnosti za osiguranje 150 stanova za mlade u KS

Neposredno pred donošenje presude, Sud je Plehu odredio mjere zabrane poduzimanja poslovnih aktivnosti ili službenih dużnosti direktora Biblioteke, koje, kako Fokus saznaje, nisu mnogo utjecale na njegovo pojavljivanje u Biblioteci.

Sud je još ranije aktom upozorio da mu se može odrediti pritvor u slučaju ako prekrši na bilo koji način ovu sudsku mjeru.

Općinski sud je nakon donošenja presude ponovo donio rješenje kojim mu se produžavaju mjere, te se Pleh u novom aktu posebno upozorava da mu se u slučaju da prekrši na bilo koji način izrečenu mjeru “zabrana poduzimanja poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti”, može odrediti pritvor.

Sud je ocijenio da je radi daljeg neometanog toka ovog krivičnog postupka neophodno onemogućiti mu sa vršenjem funkcije koju obnaša sve do pravomoćnog okončanja postupka.

Kantonalno tužilaštvo je, saznaje se, početkom ovog mjeseca čak podnijelo prijedlog za određivanje pritvora Plehu i to, kako su naglasili, zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane.

Sud je, pak, ovaj zahtjev Tužilaštva odbio ocijenivši ga neosnovanim.

  Istaknute ličnosti KS traže reakciju vlasti zbog korona virusa

Inače, Ministarstvo kulture i sporta Biblioteci je nedavno, kako bi se omogućilo njeno funkcioniranje, doznačeno oko 106.000 KM.

Tim novcem, pak, zbog ove sudske odluke neće moći upravljati Pleh, čija mjesečna plata iznosi oko 2.300 KM, a nju je neometano nastavljao dobivati, piše Fokus.

The post Direktoru Biblioteke za slijepa i slabovidna lica godina i po zatvora zbog krivotvorenja diplome appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU