DIY projekti – od ideje do realizacije

“Uradi sam” projekti su nastali s ciljem da svoje ideje sami realizujete i stvorite neko unikatno remek djelo. Svaki novi projekt će vam biti nova prilika da pokažete kreativnost, što je mnogo više od samo obavljenog posla. Završetak ideje na kojoj ste naporno i dugo radili, većinom sami, pružit će vam neopisiv osjećaj ponosa i zadovoljstva. Da ne spominjemo da je stvaranje ovakvih projekata zdravo i predstavlja način opuštanja, koji će vam dobro doći kada ste pod stresom ili nervozni. Raspoloženje se automatski popravlja, i za vas postoji samo svijet kreativnosti.

Ako se prvi put susrećete s “uradi sam” projektima, na internetu možete pronaći mnogo tutorijala. Preko njih možete dobiti neke ideje, vidjet ćete što vam je sve potrebno od materijala i alata, a možda će vam gledajući projekte koje su drugi napravili poboljšati vašu ideju i učiniti je još boljom. Počnite od lakših projekata, koji ne traže mnogo vještina, jer samo tako ćete naučiti osnove koje kasnije možete i trebate proširiti, kako bi ozbiljniji zadaci bili uspješno realizovani. Možete se baviti popravkom i sanacijom metalnih, ali i drvenih površina, radovima koji će osvježiti neki prostor u stanu, pa sve do složenijih zadataka, koji traže više vremena, bolje vještine i puno strpljenja.

diy projekti - od ideje do realizacije
diy projekti - od ideje do realizacije

Aku bušilice za razne popravke na terenu

Svaki iskusni majstor će vam potvrditi ono što većina entuzijasta za “uradi sam” projekte zna da bez aku bušilice nema dobro obavljenog posla. One su postale nezaobilazan alat za sve, od hobista do profesionalaca. Jednostavne za korištenje, aku bušilice su korisne i veoma praktične za rad na terenu jer ne zahtijevaju stalno napajanje strujom. Zahvaljujući baterijskom napajanju, mogu se koristiti praktično bilo gdje, bez obzira postoji li na tom mjestu pristup struji ili ne.

Osim što služe za bušenje, mnoge aku bušilice imaju mogućnost zamjene nastavaka, što ih čini multifunkcionalnim alatom. Možete ih koristiti za sve, od montiranja polica, pričvršćivanja slika na zidu, do složenijih zadataka u radionici, poput izrade namještaja ili popravka raznih uređaja. Pomoću ovog alata, radovi u kući, radionici, pa čak i u dvorištu postaju znatno lakši i brži.

Ono što je važno napomenuti je da postoji širok spektar aku bušilica na tržištu. Dok su neke namijenjene manjim kućnim popravkama i lakšim projektima, druge su prave male zvijeri snage i izdržljivosti, koje koriste profesionalni majstori za zahtjevne zadatke. Ako volite da provodite sate u svojoj radionici, eksperimentišući i kreirajući nove stvari, ili pak tražite alat za manje kućne popravke, aku bušilica će vam biti neizostavni partner u svakom projektu.

diy projekti - od ideje do realizacije
diy projekti - od ideje do realizacije

Električne bušilice za ozbiljnije igrače

Kako im ime kaže, električne bušilice su alat koji zahtijeva stalni pristup struji jer bez nje ne mogu funkcionisati. Prednost im je što ne morate brinuti o njihovom punjenju kao što je slučaj s aku bušilicama, jer električne bušilice rade dok imaju pristup električnoj energiji. Najviše se koriste u građevini, ali imaju široku upotrebu i izvan ove djelatnosti. Pri kupovini možete izabrati poznate proizvođačke marke ili manje poznate, ali kvalitetne marke. Glavna svrha za koju se koriste je bušenje rupa na različitim površinama. Iako je osnovna funkcija bušilice, naravno, bušenje, sa pravim nastavcima i dodacima, one mogu postati mnogo više od toga. Dodaci poput brusilica, miksera za boje ili polirki mogu transformisati vašu električnu bušilicu u pravi višenamjenski alat. Njihova upotreba će olakšati neke svakodnevne aktivnosti, bez obzira jeste li majstor ili neko ko voli raditi DIY projekte.

Postupak restauracije starog namještaja

Svako ko ima staru kuću u kojoj su živjele bake i djedovi, može u njoj pronaći razne dragocjenosti. Komoda, fotelja ili neki stolić, koji su izgubili svoj nekadašnji sjaj, uz malo truda mogu ponovo zasjati u novom i jedinstvenom izgledu. Mnogi ne žele ili nemaju vremena da se bave “uradi sam” projektima, a ako vas to interesuje, od starih komada namještaja možete napraviti unikatne predmete kojima možete osvježiti vaš životni prostor. Nabavite opremu i zaštitite se tokom projekta, a po mogućnosti sve poslove obavljajte na otvorenom ili u prostoru koji ima dobru ventilaciju. Razne hemikalije koje se koriste u ovakvim poduhvatima, mogu biti štetne za zdravlje, pa su mjere zaštite obavezne. Ako planirate restaurirati staru komodu, prvo je rastavite na sve sastavne dijelove. Označite ih kako biste ih kasnije lakše ponovno sastavili.

Prvi korak je temeljito čišćenje svih dijelova komode. Možete koristiti neko sredstvo na bazi ulja ili neki deterdžent koji se koristi za tu svrhu. Ako je prisutan deblji sloj prljavštine koji se teško čisti, onda morate koristiti neko sredstvo koje sadrži mineralni alkohol ili terpentin. Drugi korak prilikom obnove je detaljno brušenje, koje možete obaviti ručno ili mašinski. Možete koristiti bušilicu sa dodatkom za brušenje kako biste brže završili cijeli postupak. Ovaj korak će ukloniti sve neravnine i pripremiti površinu za ravnomerno nanošenje laka i boje. Nakon brušenja, površine očistite suvom krpom. Nakon toga nanosite prajmer, ali se u prodavnici raspitajte koji je najbolji za određene vrste materijala. Prajmer će pripremiti površinu za bojenje. Nakon što se prajmer osuši, bojite. Komodu prefarbajte tri puta željenom bojom, ali pazite da razmak između nanošenja boje bude najmanje 6 sati, kako bi se boja pravilno rasporedila. Nakon bojenja i sušenja, zaštitite komodu lakom. Poslije svega, uživajte u svom djelu.

Ukrašavanje zida drvenim letvicama

Dekoracija samo jednog zida može dati cijeloj prostoriji posebnu atmosferu i osvježenje. Ovo je još jedan projekat koji možete obaviti sami, a potrebno vam je malo slobodnog vremena i volje. Dekorativne zidne letvice, koje mogu biti uže ili šire, možete kupiti već gotove u raznim bojama. Ako su već obojene, možete ih prefarbati u boju po izboru. Odredite gdje će biti postavljene, izbušite rupe na zidu i letvicama, te ih polako postavljajte onako kako ste zamislili. Možete ih postavljati jednu do druge, ali zanimljiv efekat daju i kad između njih ostavite prostor gdje će se vidjeti dio zida. Možete ih čak koristiti i za izradu pregradnog zida između prostorija.

Ima mnogo ideja kada je u pitanju dekoracija zida drvenim letvicama. Kreativnost ne poznaje granice, i svaki kutak vašeg doma može postati umjetničko djelo uz malo truda i maštovitosti. Možda želite naglasiti dnevni boravak, dati spavaćoj sobi rustični štih ili unijeti dašak topline u studijski prostor?

Na ovako dekoriranom zidu, možete postaviti i ogledalo, što bi bilo idealno rješenje ako je to dio hodnika. Ogledalo ne samo da će vizuelno proširiti prostor, već će dodatno naglasiti ljepotu drvenih letvica. Ako se pak odlučite za dnevni boravak, možete ga urediti kao dekorativni zid ispred kojeg će biti polica za TV, stvarajući tako centralnu tačku prostorije oko koje će se svi okupljati.

Sve ove projekte možete obaviti sami ili u društvu članova porodice. Uz malo strpljenja, zajedničkog planiranja i realizacije, provest ćete kvalitetno vrijeme zajedno. Osim što ćete osvježiti izgled vašeg doma, usput ćete naučiti nove vještine koje će vam biti korisne za buduće projekte. Djeca će posebno uživati pomažući vam, bilo da je u pitanju odabir boje, mjerenje ili postavljanje letvica. Na kraju, kada pogledate završen rad, svi zajedno ćete biti ponosni jer ste svojim rukama, maštovitošću i trudom napravili nešto korisno i predivno za cijelu porodicu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU