Djeca iz Kine poslala zaštitne maske djeci iz Sarajeva (VIDEO)

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas humanitarnu pomoć za borbu protiv pandemije Covid-19 koja je upućena iz Narodne Republike Kine

Ministrica Turković kazala je da je riječ o pomoći u kojoj je 42.000 maski, čiji je donator Dječji hor kineskog grada Wuxi čiji su članovi dolazili u posjetu BiH prije pandemije.

  • BiH im se vrlo svidjela i kad je došlo do pandemije, poželjeli su da pošalju pomoć djeci u Sarajevu, u školu u neposrednoj blizini Ambasade Kine u BiH – kazala je Turković.

Istakla je da je riječ o simboličnoj pomoći, koju su djeca skupila od svojih džeparaca.

  • Iza donacije ne stoji ni država ni humanitana organizacija, već velika srca djece – poručila je Turković.

Dodala je da su djeca iz hora napisala pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, koje je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping uručio ministrici Turković.

Također je istakla da to nije prva pomoć koja je stigla iz Kine te dodala da su prve maske u BiH stigle upravo iz Kine.

Govoreći o humanitarnoj pomoći koja je stigla u BiH u vrijeme pandemije, Turković je kazala da je Ministarstvo samo posrednik koji primi pomoć, nakon čega se ta pomoć prosljeđuje Koordinacionom tijelu koje djeluje u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, koje vrše evaluaciju.

  • Postoje nadležne institucije koje bi morale imati upisan svaki detalj pomoći, ali i način i adresu distribucije, osim ako nije direktna donacija jedne institucije drugoj – kazala je Turković.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping, koji je uručio humanitarnu pomoć, kazao je da je ta donacija vrlo posebna, jer nije riječ o donaciji Vlade Kine ili neke kompanije, već od djece koja su kupili 42.000 maske.

  • Već su početkom marta dobili informaciju da koronavirus postoji i u BiH, što ih je zabrinulo te su početkom aprila kupili maske – kazao je ambasador te dodao da je zbog poteškoća u prevozu, pomoć tek danas stigla.

Naglasio je da je Kina do sada BiH donirala šest respiratora, više od 40.000 maski, veliki broj testova i zaštitnih odjela te najavio donaciju od 10.000 testova na koronavirus i druge donacije.

Ministrica je komentirala i nesporazum u vezi humanitarne pomoći iz Dubaija, ističući da je Ministarstvo primilo diplomatsku notu Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata iz Podgorice u kojoj je rečeno da je pomoć namijenjena BiH.

Međutim, naglasila je da je naredni dan stigla diplomatska nota u kojoj je rečeno da ta pomoć nije namijenjena BiH, već Crnoj Gori.

  • Nakon nekoliko provjera, dobili smo notu izvinjenja zbog naslale situacije i konfuzije koju su prouzrokovali, gdje je navedeno da je pomoć namijenjena Crnoj Gori – kazala je Turković te istakla da je problem zašto ljudi iz BiH koji su bili informirani o svemu nisu o tome obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Turković je kazala da je prema njenim informacijama pomoć pristigla u Crnu Goru, ali da postoji nesuglasnost o vrijednosti pomoći.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU